EDITORIAL – Portret de primar pentru care arta dialogului e arta conducerii comunității

338

Pentru un primar care ține frâiele unei comune, în cazul acesta Sarasău, e o onoare deoarece te încarci cu încrederea pe care ți-o oferă cetățenii. Cei care te votează șI cei care nu te votează vin la tine, la Primărie, ca în locul unde multele lor probleme și apăsări se rezolvă cu bună credință și-n spiritul adevărului.

„Trăiește conectat atât la problemele oamenilor cât și la strategia de dezvoltare a comunității tale! Nu e ușor să lucrezi la Primărie și apoi să duci dialoguri la drumul țării ori la oamenii din Sarasău acasă”, spune Nicu Covaci.

„Dacă reușești să porți dialoguri cu două părți ce par a nu ajunge la un deznodământ fericit, dacă asculți separat o parte și apoi cealaltă observi că problema nu există, chiar dacă e pe cale să ajungă pe culoarele și-n sălile de judecată. De nenumărate ori am ascultat problemele apăsătoare ale oamenilor. A fost suficient să-i îndemn să stea de vorbă. Dacă te închizi în tine, dacă trăiești cu ceea ce crezi că nu se poate rezolva aduni ranchiună împotriva unui consătean de-al tău, în acel moment orice formă de dialog e frântă. Cred că rolul sau unul dintre rolurile primarului e și acela de a înnoda relațiile dintre oameni și ei, prin puterea dialogului, ajung la rezolvări neașteptate și-n avantajul ambelor părți. Am practicat această formă de comunicare umană și cetățenească, după împăcarea prin dialog am mers să consfințim această formă de rezolvare a câte unui fost conflict. Consătenii mei au învățat să aibă încredere în primarul lor. Pentru mine mai mare satifacție n-a existat și nu există. Dincolo de răutățile adunate în ani de zile, oamenii din Sarasău au o bunătate aparte, important e cum reușești să ajungi la ea eliminând pojghița de off-uri și dureri și nemulțumiri ce s-au adunat în timp”, completează primarul din Sarasău.

Cât privește restul acelei „poveri” care este munca de primar, Covaci o face cu știința lobby-ului, a drumurilor la București ori la Baia Mare ori Satu Mare, în funcție de proiectele pe care le dorește implementate în Sarasău.

Luna ianuarie a adus numeroase provocări, sunt multe proiecte pe care Sarasăul urmează să le deruleze, numai că… primarul le ține nespuse, urmând să le anunțe atunci când va avea certitudinea finanțării.

De asemenea, multe alte proiecte au prins viață în Sarasău și se dovedesc extrem de utile: de la canalizări și aducțiuni de apă până la zona transfrontalieră dintre România și Ucraina (Sarasău – Solotvino).

Urmează a se scoate la licitație și a se anunța câștigătorul pentru nouă kilometri ce drum ce se va asfalta.

„Și cum tot ați făcut vorbire despre Tisa și zona de frontieră dintre România și Ucraina de la Sarasău, vă spun că un proiect transfrontalier legat de oportunitatea de a ne afla pe malul Tisei îl vom derula cu autoritățile din Solotvino. E vorba de un proiect în valoare de 240.000 de euro, proiect prin care vom achiziționa un buldozer, o cisternă de 10 tone și un tractor”, ne spune primarul din Sarasău.

Despre ce va mai pune-n practică în anul 2020, în Sarasău, primarul care cultivă arta dialogului ca o artă a conducerii comunității sale, urmează să vedem și să scrie.!

Marian ILEA  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here