EDITORIAL – Politică și disciplină de partid

293

Politica e una (e, de fapt, o veche și complicată profesie în societatea umană) și disciplina în partid e alta.

În PNL (venind la „oile” noastre) se face politică, se guvernează iar președintele României convoacă CSAT-ul, se întâlnește cu premierul și cu ministrul de Finanțe, discută, se informează, cu alte cuvinte… se implică.

Klaus Werner Iohannis a promis că-n al doilea mandat ca președinte va deveni activ și își va asuma întreaga națiune, indiferent de culoarea politică a celor care o compun, pentru ca viața-n România să se îmbunătățească!

Asta a început să facă președintele. E semn că face ceea ce zice și e semn de seriozitate!

Pe palierul celălalt al politicii naționale, în care PSD-ul se învață să facă Opoziție, situația e, încă, fluidă. A apărut un comitet de conducere politică, doamna Dăncilă e pe linie moartă, Marcel Ciolacu e președinte interimar al PSD iar Paul Stănescu e secretar general al partidului. Cei doi vor organiza alegeri în organizațiile locale și-n filialele județene pentru ca-n februarie să aibă loc Congresul PSD care va da stângii naționale o conducere aleasă. Mare parte a stângii politice e alcătuită din PSD.

Marcel Ciolacu e exprimat o nouă realitate politică în ce-i privește pe social-democrați, care sună cam așa: „S-a dus, în acest partid, vremea Tătucului!”.

E și o provocare și-un început de modernizare a acestui partid în zicerea lui Ciolacu.

Sigur că-n comitetul de organizare a Congresului PSD se află și vicepreședinții regionali și președinții organizațiilor județene, cinci la număr, care au câștigat alegerile în județele lor.

Apropiindu-ne de Maramureș e de spus un singur lucru: Gabriel Zetea a recunoscut că până mai ieri nu s-a putut exprima democratic, criticând ceea ce nu mergea bine în partid (probabil din teamă sau dintr-un clasic instinct de conservare) și că din momentul apariției noii conduceri interimare a dispărut epoca unei aberante discipline de partid în folosul unei coerente democratic discipline, tot de partid.

E posibil să se revină la clasica formulă a criticii constructive?! Cine știe!

E de urmărit dacă PSD-ul se resetează ca-n social-democrațiile europene sau rămâne ce a fost sau chiar mai mult decât atât!

Corin CHERECHEȘ

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here