EDITORIAL – Politică în toate colțurile țării… dar cu economia ce ați făcut?

106

Politica asta românească e arta de a bate din gură și nimic mai mult. Parlamentul unde s-ar gândi legile și s-ar vota e ca o meliță din ultimul sat rămas neelectrificat din România!

Cu aceste metehne, e firesc ca să nu se facă nimic și să se distrugă tot ce era bun și funcțional. Economia națională s-a dus la vale, nu se produce nimic, doar se consumă în timp ce multinaționalele și alte “arătări” ale capitalismului occidental își fac mendrele în țara asta. Nimeni din politica românească (indiferent din ce partid ar veni) n-are curajul să spună că o ducem mai rău, mult mai rău decât… Coasta de Fildeș!

Am dat un exemplu de țară aflată în Africa Centrală, la frontiera cu Liberia. O țară unde investesc chinezii și japonezii. O țară unde evreii au cumpărat terenuri și fac agricultură, iar marocanii fac comerț. În Abidjan (capitala Coastei de Fildeș) se construiesc autostrăzi și clădiri ca-n centrul New York-ului. Africa iese din seculara ei adormire datorită investițiilor uriașe ale chinezilor și japonezilor. În Abidjan au apărut resorturile, unde se face turism pe malul oceanului, ca la Dubai. Și aș putea continua cu exemplele!

Nu eu al trebui să le spun sau scriu. Un politician de prin Parlament, unul din grupul de prietenie al deputaților (să zicem) cu omologii lor din Coasta de Fildeș ar trebui să urle de la tribuna Parlamentului, să-și întrebe colegii dacă somnul lor a născut în România monstrul sărăciei, în timp ce în Africa se fac afaceri adevărate. De 30 de ani, politica a ratat tot în România, nenorocind o țară bogată (o să zică mulți neinspirați că scriu populist, dar e treaba lor!), în care nu mai vin investitori. În Polonia, țară arțăgoasă cu UE-ul (fost imperiu orgolios) sunt magazine ca mall-urile la noi, însă cu produse autohtone. Pe rafturile magazinelor noastre (multinaționale) e lapte polonez, de parcă în România n-a fost niciodată o vacă ori o oaie și nici țărani. S-a dus de râpă și agricultura! Îți vine să urli înspre munții rămași fără păduri ori înspre Bărăgan, până ai înspre ce urla că, în curând, vom urla cu toții într-un deșert numit România!

Câtă mizerie, nemernicie și rânjet hâd ne-au arătat politicienii ăștia din ‘89 până azi, nenorocind generațiile tinerilor! 6-7 milioane de români au plecat, e un exod cât un blestem biblic, în care se spune “veți primi conducători spurcați și vă veți părăsi țara datorită lor”! Așa e! Întrebați șoferii de TIR care merg în Polonia – laptele, acolo, e 1,99 zloți, cârnațul tradițional excelent e 19 zloți/kg, iar cremvuști de calitate șase lei/kg. Cumperi de 30 de lei mâncare poloneză și mânânci mai bine ca acasă preț de trei zile și exemplele pot continua. România a ratat tot din cauza unor conducători proști ca noaptea!

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here