EDITORIAL – Politica e în afara moralei, politica are morala ei

264

Când am intrat în viața politică din Maramureș exista o vorbă care funcționa de mii de ani și care n-avea cum să sufere modificări: “În politică nu se poate aplica morala din societatea umană unde politicianul își face meseria. Politica e înafara moralei, politica are morala ei specifică, politicianul trebuie să și-o asume, altfel nu se poate”. N-am crezut că e chiar așa. Atunci așa era și gândiți-vă că n-au trecut foarte mulți ani de la acea perioadă.

Astăzi, însă, viața politică s-a degradat neașteptat de mult, au dispărut liderii, politicienii de forță, azi politica a ajuns un teatru ieftin și previzibil, azi figuranții au ocupat scena și joacă în piesele de teatru improvizate de propriile minți. Politica o face în România fiecare după cum îl taie capul ori îl duce mintea.

Dacă se vorbea despre pericolul confuziei de valori în viața oamenilor simpli, confuzie pe care o cultivau oamenii politici ca să conducă masele, azi confuzia de valori a lovit crâncen politica românească. E cauza care a dus la dispariția valorilor, personalităților politice capabile să asigure viitorul. S-a trecut la mânjirea cu orice preț a potențialilor lideri, folosindu-se principiul „Să fie și el ca noi, să nu iasă din turma politică”.

Avem azi ce am construit ieri și alaltăieri. Am ajuns în etapa pe care a exprimat-o o tânără devenită personalitatea anului 2019 în „Time”, Greta Thunberg, cu acele cuvinte aruncate înspre oamenii politici ai lumii: „Cum îndrăzniți?”.

Am privit, am analizat lumea pe care o trăim și am decis să mă implic într-o zonă politică în care ecologia e necesară, așa cum e obligatoriu în fiecare domeniu în care activează oamenii simpli. A face curățenie și-n politică e vital pentru comunitățile noastre maramureșene.

A veni cu oameni noi, cu tineri nepoluați în politică, a-i duce într-un segment suprapoluat pe ușa din față a ecologiei e un pariu care se poate câștiga. Spun că se poate și nu că vom câștiga. Important e drumul pe care îl vom parcurge, care poate duce la o curățire a clasei politice, pe ici, pe colo și nu în totalitate.

E de construit o politică în care culoarea predominantă să fie albul. E un pariu de lungă durată. În acest ansamblu îmi doresc să mă implic, cu experiența mea, cu erorile și realizările mele. E momentul în care vom spune către întreaga clasă politică: „Așa nu se mai poate!”.

E ușor să exprimăm adevăruri, e mai greu să le punem în practică. Începând de astăzi pornim la o ecologizare a politicii din Maramureș. La o politică în care să se regăsească oamenii simpli. E mult, e puțin? Personal, cred că e totul!

CHERECHEȘ Cristian Corin  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here