EDITORIAL – Politica administrativă măruntă e cheia izbândei în politica mare, naţională!

254

Până când Guvernul şi Preşedinţia României îşi achiziţionează un avion, necesar numeroaselor drumuri pe care miniştrii le vor face la Bruxelles, administraţiile locale bat pe la uşile guvernanţilor şi semnează proiecte de investiţii.

Semnatul acestor proiecte (vezi Vişeu de Sus, Baia-Sprie ori Asuaju de Sus etc.) încă din primele zile ale anului 2019 înseamnă normalitate în zona dezvoltării comunitare. Niciun primar din Maramureş (sper!) n-are treabă cu achiziţionarea avionului pentru drumuri la Bruxelles.

De asemenea, administraţiile locale nu sunt interesate de felul în care premierul şi Guvernul se vor descurca cu Preşedinţia CE, important e ca în plină iarnă acestea să semneze proiecte după proiecte, ca-n primăvară comunităţile lor să devină şantiere. Ăsta e pariul pe care-l au primarii şi consilierii locali cu propriii lor cetăţeni. E foarte importantă politica măruntă care se face azi în Maramureş pentru oameni şi nu în numele ideologiilor (a cam apus politica în numele acestora în perioada post-ideologii pe care o trăim azi în Europa)! În aceste zile pot fi câştigători politic primarii care au acces la fonduri.

Anul 2019 e unul decisiv în zona alegerilor europarlamentare. Prezenţa la vot va fi lamentabilă, câştigând cei care au tronsoane politice dure în propriile partide. Testul acestor alegeri (25 mai a.c.) îl va da PSD-ul, urmând să vedem cât din electoratul fidelizat al acestui partid (aflat la Putere) a mai rămas alături de social-democraţi. La sfârşitul anului 2019, alegerile prezidenţiale se vor desfăşura cu o duritate extremă deoarece preşedintele ales va influenţa alegerile din 2020 (generale şi locale)! Şi cum am început cu achiziţionarea avionului de către Guvern şi Preşedinţie, închei cu concluzia că pe nimeni din zona politico-administrativă nu interesează această achiziţie menită să asigure comoditatea deplasării Guvernului la Comisia Europeană de la Bruxelles.

Pe trupul electoral, în ani electorali, cămaşa alegerilor prezidenţiale, europarlamentare, generale şi locale e mult mai aproape de piele decât eventualul pulovăr al partidelor care fac jocul politic în Uniunea Europeană… la Bruxelles ori Strasbourg!

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here