EDITORIAL – Podul peste Someş de la Seini, „pe cai mari“

1174

Până către finele anului trecut s-a putut munci la construcţia podului peste Someş care va lega Seiniul de Pomi. E o facilitate de care va beneficia întreaga zonă. Ca executant, firma Tehnodomus S.A. (din Arad) încearcă să se încadreze în termenele stabilite în aşa fel încât podul să fie dat în folosinţă înainte de venirea iernii anului 2020. Cele 24 de luni în care trebuie executată lucrarea sunt luni de muncă efectivă. Perioadele de stagnare din pricina iernii nefăcând parte din acest termen.

Pentru a nu exista probleme şi pentru a respecta cerinţele acestui proiect, toate părţile metalice aduse au certificat C.E., cerinţă obligatorie în Uniunea Europeană pentru executarea unor astfel de lucrări. Fiecare parte metalică beneficiază de acest fel de certificare. Până-n ianuarie 2019 sunt executate cele 38 de foraje la 18 metri adâncime, cu diametrul de un metru. Sunt armate, fiind cele ce vor susţine pilele şi culeele podului. S-au mai turnat două pile şi o culee pe malul dinspre Seini către Pomi şi o culee pe malul Someşului la Pomi.

Îmbrăcămintea metalică a podului se va aşeza deasupra Someşului folosindu-se metoda aplicată şi la podul de la Ulmeni, prin tragere de la malul dinspre Seini până la malul din Pomi. Până la momentul prezent e de spus că firma care execută lucrarea, Tehnodomus S.A., a muncit în anul trecut (în paralel cu lucrarea de la pod) şi la Vital, la aducţiunea de apă Sighet-Bocicoi unde lucrările s-au terminat aşa că în anul acesta toată forţa umană a firmei va fi concentrată pentru execuţia podului.

În privinţa finanţării acestei lucrări, autotităţile locale din Seini ne-au confirmat că banii există şi că au fost plătite toate facturile emise de Tehnodomus S.A. Probabil firma se va confrunta în următoarele luni cu inflaţia, crescând preţurile (de exemplu la oţel acestea au crescut), interesul executantului fiind să termine podul cât mai repede. Pe lângă această lucrare importantă în oraş, autorităţile din Seini vor continua reabilitarea termică a patru blocuri într-un regim de finanţare în care sunt implicaţi locatarii acestora. La un apartament de 50 mp (de exemplu) o familia va plăti circa 5.000 de lei, pe parcursul a şase ani.

La această oră, un bloc e gata, urmând să se pună panourile fotovoltaice. Să încheiem spunând că, în materie de investiţii, la Seini va fi reabilitată strada care duce din Centrul Civic la pod, cu carosabil, trotuare, pistă de bicicletă. De asemenea, trotuarele (stânga – dreapta) drumului care duce până la ieşirea spre Satu Mare, cu coşuri de gunoi şi mobilier urban, vor intra în lucru. Mai adaug autobuze electrice la Seini şi, chiar dacă ninge, e iarnă, autorităţile din oraş muncesc pentru primăvara ce o să vină!

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here