EDITORIAL – Planuri, emoţii, entuziasm, tinereţe sau Bacalaureat 2018

387

A început examenul de Bacalaureat! În Maramureş, e aglomeraţie în jurul liceelor, colegiilor, tineri însoţiţi de părinţi. Dialoguri, emoţii, speranţe! Bacalaureatul devine poarta deschisă către o altă lume, coerentă, cu criteriul selecţiei valorilor funcţional.

Mulţi tineri maramureşeni, proaspăt absolvenţi de liceu, parcurg zilele acestea probele examenului de Bacalaureat. Au în faţă şi ţinta: diploma şi apoi… universităţile Europei civilizate. Mulţi au fost, deja, acceptaţi ca viitori studenţi aşa că examenele sunt ultima bătălie pe care tinerii o dau înainte de a părăsi o ţară (România) care nu le oferă nicio perspectivă de dezvoltare a carierelor lor!

Cunosc câţiva tineri care se află în focul examenelor în aceste zile. Am vorbit cu ei şi entuziasmul care-i mână la universităţile din Danemarca, Olanda, Suedia, Norvegia, Franţa, Spania, Anglia, Irlanda e de nestăvilit.

Accesul la informaţie, felul în care se poate trăi frumos şi nu sinistru (ca-n România) a fost hotărâtor pentru mulţi absolvenţi ai generaţiei (promoţiei) anului 2018.

E de salutat acest entuziasm dar e şi tristeţe în sufletele părinţilor şi celor ca noi deoarece valorile coerente, aşezate, viabile în orice societate umană se duc, lasă România ca pe un coşmar unde se vor întoarce ca

turişti! Poliloghia aruncată de autorităţi cu reîntoarcerea acasă a valorilor e apă de ploaie. România oferă azi o imagine dezolantă, o societate umană debusolată, o generaţie vârstnică extrem de chinuită.

Ţara a rămas frumoasă dar cei care au administrat-o politic şi-au bătut joc în fiecare zi de români.

Tinerii care-şi vor lua Bacalaureatul n-au timp de pierdut. Şi nu-l vor pierde. L-am prezentat pe Andrei Toth, un tânăr de succes în Danemarca. În urmă cu câţiva ani dădea Bacalaureatul la Liceul de Arte! Astăzi, prin muncă şi idei, a atras atenţia sistemului antreprenorial danez asupra sa. Stă la masă cu elita daneză a momentului. Mulţi dintre cei care vor pleca şi-n acest an îi vor urma exemplu.

Fenomenul de migraţie a creierelor, acel bătut şi comentat „brain drain” e la el acasă printre tinerii care susţin examenele de Bacalaureat. Ţara care-şi exportă creierele e ca şi pierdută în lumea competitivă de azi.

Şi, uite-aşa, se conturează şi peisajul viitorului românesc în care vom trăi fără tinerii noştri de valoare. Aici s-a ajuns!Lăsând, însă, pesimismul acesta e de spus că pe străzile oraşelor din Maramureş, zilele acestea, entuziasmul, bucuria, tinereţea, planurile de viitor, emoţiile tinereşti sunt la ele acasă. Au invadat Maramureşul.

Tinerii trec probele de Bacalaureat! Sunt cu valizele făcute, pregătiţi pentru a pleca în lumea civilizată!

Le dorim succes tuturor tinerilor şi note cât mai mari la toate probele care constituie examenul pe care îl dau zilele acestea!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here