EDITORIAL -“Pianina albă a doamnei amiralului Belo Poteka” s-a lansat la Baia-Sprie

174

Carte eveniment născută din colaborarea scriitorului Marian Ilea cu artistul plastic Mircea Bochiș, “Pianina albă a doamnei amiralului Belo Poteka” s-a lansat la Baia-Sprie, ca preambul al sărbătorilor prilejuite de “Zilele orașului”! Lansarea a avut loc vineri, de la ora 14.00, în sala de ședință a Primăriei orașului. Au fost prezenți scriitori și băisprieni curioși să vadă despre ce e vorba.

Cartea este una complexă, conține ilustrații și ilustrații cu text (grafică și fragmente de proză care oferă alte perspective de dezvoltare epică, dincolo de grăuntele tare al epicului inițial).

E o colaborare între protagoniști, Marian Ilea și Mircea Bochiș, care nu se află la prima încercare de acest fel. Cei doi au mai realizat o altă carte, „Medio Monte” sau „Societatea de socializare din Medio Monte – proiect al Uniunii Europene”, unde o piesă de teatru a lui Marian Ilea a adus între coperțile cărții colaborarea a zeci de artiști din toată lumea prin intermediul „Letter – poemelor” pe care le-au ilustrat plastic, pornind de la fragmente ale textului dramaturgic. Cartea a fost nominalizată în anul 2015 la premiul USR pentru dramaturgie, fiind de asemenea prezentă la expoziția de carte-obiect sau carte de artă din cadrul Muzeului Literaturii Române de la București.

Vineri, la Baia-Sprie, pe lângă cei doi autori, au prezentat cartea: primarul orașului Baia-Sprie (Alin Sebastian Bîrda), responsabilul departamentului cultural orășenesc (Sorin Todoran), viceprimarul Barkoczi Tiberiu, Ștefan Mariș – editorul cărții, director al editurii Ethnologica, patronul tipografiei și editurii Eurotip, unde s-a tipărit “Pianina albă a doamnei amiralului Belo Poteka”. Au mai vorbit despre carte Vasile Tivadar (scriitor) și băisprieni entuziasmați de evenimentul cultural.

Cartea lansată „la ea acasă”, în locul și spațiul autorilor, este o provocare pentru lumea literară care a reacționat rapid, la Zilele Archeus, de la Ocoliș, demersul literar obținând premiul Urmuz, acordat de un juriu în care au fost prezenți Alexandru Cistelecan, Ioan Groșan, Ion Mureșan, Ioan Marchiș și Emanuel Luca.

De asemenea, despre cartea obiect (cum a numit-o Mircea Bochiș) s-a exprimat într-o amplă cronică literară, apărută luna aceasta în „Nord Literar”, Daniela Sitar-Tăut (critic literar și profesor), laureată anul acesta cu titlul de scriitor al anului în Baia Mare.

Drumul acestui fel de literatură e, de fapt, plasat în continuarea avangardei românești. Cu siguranță că se va mai scrie mult despre cartea-obiect “Pianina albă a doamnei amiralului Belo Poteka”, și din cauză că punctează debutul ca prozator al artistului plastic Mircea Bochiș.

|ncheiem cu ceea ce a spus tipograful și proprietarul tipografiei Eurotip, Pamfil Godja: „A fost o bucurie să scoatem această carte și, cum și eu sunt băisprian, am pus umărul la muncă să fie o carte exemplară din punct de vedere tipografic și am bucuria că e apreciată peste tot pe unde merge, e semn că și o picătură din munca tipografilor se regăsește în performanța acestei cărți care mie, ca tipograf, mi se pare de excepție”.

(Glasul Maramureșului)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here