EDITORIAL – Pe zeci de hectare de teren se naște un parc industrial în Fărcașa

639

Să luăm un exemplu de prin Transilvania, un oraș ca și Cluj-Napoca, un oraș cu patru parcuri industriale pe cale de-al construi pe-al cincilea, un oraș care și-a tras seva înnoirii și dezvoltării din aceste demersuri și care, tacit, e acceptat fărăcrâcneală ca o capitală reală a provinciei.

Clujul, carevasăzică, a lui Emil Boc, a înțeles că-n marile orașe e nevoie de parcuri industriale și le-a făcut. Au apărut zeci de mari și mijlocii firme românești și occidentale care s-au constituit în uriașe celule urbane de profit.

Gorjul se poate lăuda și el cu parcuri industriale, județul ăla care era pomenit în sintagma „RFG, adică Refugiat în Fundul Gorjului”, un județ unde mineritul scapătă dar apar parcuri industriale prin Tg. Jiu și chiar prin Bumbești-Jiu.

Exemplul Clujului ni l-a prezentat primarul Stegeran al Fărcașei. Pornind de la el și fiind conștient că-n dezvoltarea economică a unei comunități nu e cazul să inventăm roata ci să urmăm exemplul celor care au izbândit, la Fărcașa se va face un parc industrial capabil să aducă facilitățile uzuale până la porțile firmelor care vor avea „fabrici și uzine” în acest demers al unei (atenție!) comune.

Puterea exemplului vine de la un primar exemplar ca Emil Boc și de la un oraș în care-și doresc să trăiască foarte mulți transilvăneni.

„Există și firme puternice ce-și doresc să vină-n parcul industrial al Fărcașei”, ne-a spus primarul.

Stegeran e în vervă investițională pentru comunitatea lui în această toamnă, proiectul lui continuându-se și-n anul care vine.

La Fărcașa se întorc oameni de-ai locului din țări occidentale. Comuna are ce să le ofere coerent în materie de afaceri și fărcășenii cu experiența economiei occidentale în buzunar vin acasă să facă afaceri. Care au venit, deja, au adus cu ei și piscine proprii în curțile caselor, s-a muncit la obținerea unui debit de apă mare cu stocare în bazine în așa fel încât necesarul de apă al comunei, inclusiv cel pentru piscinele „întorșilor” la vatră nu mai constituie un lux sau o problemă.

Comuna asta europeană va avea bazin de înot comunal, e o altă facilitate pe care administrația locală a pregătit-o pentru cetățeni.

|n bunămăsură, la investiții se folosește bugetul local și implicarea prin sponsorizând asigurată de firmele puternice din zonă. „Astfel se întoarce o parte din profit înapoi la cetățeni, la comunitate”, spune primarul.

Parcul industrial de la Fărcașa ar putea deveni exemplu de urmat și pentru comunitățile ce-și doresc dezvoltare economică. „Puterea exemplului” pornită de la Cluj-Napoca, cu ale lui parcuri industriale ar putea continua cu „puterea exemplului” de la Fărcașa!

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here