EDITORIAL – Paradoxuri românești pornind de la “codul roșu” din sănătate

259

În Maramureș problema legată de sistemul de sănătate aflat aproape în colaps în România, nu se regăsește deoarece Spitalul Județean din Baia Mare își păstrează standardele de profesionalism fără a provoca spaime pacienților, spaime ce există în alte spitale din București ori din județele din sud și din est.

La noi spitalele se “reconstruiesc” ori se reformatează. La Târgu Lăpuș dezvoltarea spitalului e în desfășurare. Spitalul orășenesc de aici livrând “sănătate” într-o complicată Țară a Lăpușului cu boli specifce în special a mediului rural!

În aceași situație se află spitalul din Vișeu de Sus, unde investițiile au prins atât reconstrucția cât și dotarea la nivel performant cu tehnologie medicală. Ceea ce e foarte bine!

În Vișeu de Sus, dintr-un spital pavilionar specific perioadei Imperiului Austro-Ungar și Interbelicului Românesc s-a ajuns la un spital modern adus la zi.

Aici există șansa construcției unui cartier pentru personalul medical, fapt ce duce la fixarea acestuia în zonă.

“Cuiul lui Pepelea” în sănătatea maramureșeană îl constituie Spitalul din Sighetu Marmației. Construcție funcțională rămasă de pe vremea Imperiului Astro-Ungar, spitalul acesta pavilionar are nevoie urgentă de fonduri pentru modernizarea clădirilor și de investiții în tehnologie medicală la zi!!! Din nefericire spitalul sighetean a rămas la coada priorităților și investițiilor. Potențialii pacienți din zonă încercând să-l evite optând pentru spitale precum cele din Baia Mare, Cluj, Târgu Mureș.

Așa că, neregăsind “codul roșu” din sănătate în Maramureș o să-l căutăm în sistemul de sănătate național.

În mai multe spitale românești, medicii fac greve de advertisment

din pricina că pacienții mai au două trei zile hrana asigurată în aceste așezăminte.

Pacienți intrați în sălile de operații, pentru operații simple sau complicate riscă să se trezească din anestezie cu arsuri de gradul doi sau trei! E un “supliment” oferit de sistemul medical care se adaugă bolilor pe care pacienții le au.

Medicamente dispar de pe piață. Pe lângă lipsa de hrană, bolnavii trebuie să vină cu leacuri de acasă, în curând își vor aduce mâncare de acasă.

Pe coridoarele spitalelor se spală dușumeaua cu mopurile și cu aceleași mopuri se spală și pereții.

Nu mai continuăm…

Ministrul Sănătății anunță “codul roșu” în domeniul vital pentru oameni: cel al sănătății!

“E sub finanțat de zeci de ani acest sistem de sănătate românesc”, zice ministrul.

Nu e nimic spectaculos deși e mizerabil ca o țară să-și afirme neputința în raport cu bolnavii ei. Cine poate se tratează în străinătate. Solidaritatea celor sănătoși cu cei bolnavi nu mai există demult. Să nu uităm că în urmă cu ceva timp, românii se internau în spitale cu gândul la sănătatea pierdută. Sperau să se vindece și să redevină sănătoși. Asta se întâmpla pe vremea bunicilor! Azi oricât de profesioniști ar fi medicii, situația din spitale e haotică și în defavoarea medicinei și a bolnavilor.

De două luni de zile apar în spațiul media național doar grozăvii legate de sistemul de sănătate românesc.

Păi, dacă sistemul sanitar se apropie de colaps, împreună cu alte sisteme precum cel al protecției sociale, al activităților economice, se naște o întrebare în mintea celor tineri: Mai merită românii să trăiască în țara lor?!

Cu siguranță că nu, deoarece mediocritatea și nepăsarea au igrasiat toate domeniile de activitate ale țării.

De la “codul roșu” la “colapsul sistemului de sănătate” se ajunge foarte repede la “codul roșu” și “colapsul unei țări”, care de 30 de ani a tolerat lipsa de profesionalism și a promovat în posturi unde era nevoie de viziune, indivizi banali și periculoși care n-au făcut decât să-și rezolve măruntele lor personale!

Avem în țara asta un haos generalizat!

S-a schimbat un Guvern care declara parșiv că bani sunt cu sacul! A fost un Guvern toxic și mincinos! În locul acestuia a apărut Guvernul Orban, care, spune că nu sunt bani și că e o situație cumplită financiar în România. Să mai adăugăm și că pensiile sunt în pericol și că directoarea FMI ne spune că întreaga lume trece printr-o situație asemănătoare cu cea a anilor 1920 ai secolului trecut. Bate la ușa Europei o criză economică cum a fost cumplita criză economică a anilor 1929-1940 care s-a sfârșit cu al doilea Război Mondial.

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here