EDITORIAL – Paradoxuri românești în spațiul virtual

279

După ce Google a prezentat o statistică a căutărilor pe care le efectuează românii în spațiul virtual e de constatat că mult mai interesați sunt conaționalii noștri de “aria cercului” decât de alegerile prezidențiale sau de felul în care se prepară socata decât de felul în care se formează noul guvern ș.a.m.d.

Românii par a fi opaci la politică, nepăsători sau recalcitranți în vreme ce răspund pozitiv la curiozități venite dinspre lumea politicienilor.

E semn că marea majoritate a acestui popor și-a fixat în 30 de ani opțiunile politice, fie ele de stânga sau de dreapta, și nimic nu-i va determina să și le schimbe.

Românii nu fac front comun cu analizele politice ample sau superficiale, își văd de viețile lor, fără a se lăsa perturbați de concluziile pozitive ori apocaliptice pe care le întâlnesc în spațiul virtual ori în cel media.

S-a ajuns ca după 30 de ani de „exerciții democratice” în România să existe două tronsoane de votanți: cei de stânga (care, imperturbabil, votează PSD sau, mai nou, Pro România) și cei de dreapta (care-și împart voturile între partidele cu doctrină de dreapta). Excepție face (încă) UDMR, votat de maghiarii din România.

E un peisaj politic fixat între granițele doctrinelor, care poate fi influențat foarte puțin de liderii de opinie.

E posibil ca foarte repede, pentru a ajunge la cititori, ziarele ori televiziunile să-și declare simpatiile de stânga ori de dreapta, obținând cititori ori privitori la ecranele de televiziune dinspre votanții de dreapta ori de stânga.

Nu e nici rău, nu e nici bine! E un soi de maturizare politică a unui popor care, vreme de 30 de ani, a fost supus multor forme de manipulare, venite dinspre spectrul politic și, sătul de astfel de bătălii, s-a fixat într-o liniște așa-zis doctrinară la care nu va renunța.

Toate promisiunile, toate strategiile oamenilor politici aflați la putere sau în opoziție, oricât de inteligent ar fi lansate înspre mulțime, creează mai puțin interes decât rețeta de preparare a socatei de pe vremuri.

Realitatea în care trăim ne face, pare-se, să devenim nostalgicii familiilor noastre de pe vremea când bunicile noastre ne preparau socate și noi o preferam înaintea oricărui lichid răcoritor ce exista în perioada comunistă.

|ntr-o bătălie politică, deasupra oricăror patimi și strategii și promisiuni electorale se află socata bunicilor noastre!

În concluzie, normalitatea în societatea românească prinde a se instaura greu dar sigur. Despre politică se va face vorbire, cât de curând, doar în momentele de campanie electorală și-n momentul votului!

Corin CHERECHEȘ   

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here