EDITORIAL – Pădurile “doldora” de mistreţi şi Maramureşul atins de pesta porcină africană

423

Agresivitatea cu care „invadează” porcii mistreţi gospodăriile maramureşenilor e ca o boală ce se manifestă în fiecare primăvară şi toamnă, cam ca gastrita la om, cam ca valurile de „acid gastric” ce te fac să „vomezi” pe unde apuci!

Mai nou (de câţiva ani) mistreţii lovesc şi grădinile din oraşe. Fie că eşti băimărean ori băisprian etc., etc., adică de-al oraşului, porcii mistreţi dau iama şi distrug recoltele, grădinile, ajungând uneori până la uşile locuinţelor cu „scurmatul” lor celebru.

Ca să faci plângere şi să te duci la APIA pentru despăgubiri, cum zic vânătorii şi AJVPS-ul, nu-i o soluţie! Porcii mistreţi trebuie răriţi „la şeptel” or ăsta-i rolul vânătorilor. De ce să umble gospodarul pe la APIA din cauză de porci mistreţi? La întrebarea asta nu poate răspunde nicio instituţie a statului din pricină că abilitaţii nu-şi fac treaba! Ceea ce trăiesc oamenii sub agresiunea porcilor mistreţi intră la capitolul „Neruşinări specifice zonei”.

Împuşcarea acestor porci ai pădurilor trebuie să rărească animalele. Gospodarii „de la oraşe şi sate” în Maramureş n-au de ce să-şi pună întrebarea legată de fondul forestier şi distrugerea pădurilor care duc la invazia mistreţilor în sate, comune şi oraşe în Maramureş! Întrebarea asta să şi-o pună cei care răspund de protecţia mediului şi a fondului forestier.

Dar să revenim la mistreţi. Am convingerea că, zilele astea, Instituţia Prefectului va pune piciorul în pragul celor care trebuie să reducă numărul mistreţilor până când vor mai rămâne 25% din câţi sunt astăzi!
Mai e (pe lângă mistreţi) şi pesta porcină africană care a lovit Ieudul, Onceştiul etc., etc.. E inexplicabil cum s-a plimbat boala în camioanele cu care un iresponsabil de-al locului a adus porci din zone atinse de molimă! Alte instituţii ale statului (care stat e varză cam peste tot) au de dat răspunsuri care să lămurească situaţia, că de îndreptat nu se mai poate îndrepta.

Era de aşteptat ca pesta porcină africană să vină de la mistreţii „sosiţi din Ucraina”. Pesta a venit de prin Bihor şi Satu Mare! Te apucă lehamitea observând cu câtă nonşalanţă (inconştienţă) se explică fenomenele legate de mistreţii ce mişună prin zonele locuite din judeţ şi de sosirea pestei porcine africane.

Iresponsabilitatea unor instituţii din judeţ produce ravagii, dacă nu catastrofe. În loc să evităm dezastrele, ne apucăm să le gestionăm. E vai şi-amar de stat când instituţiile lui sunt adormite. Cetăţenii „trag scurta” în timp ce haosul se instalează pe ici şi pe colo (prin punctele esenţiale din Maramureş)!

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here