EDITORIAL – Oraşele mari, sub satârul bugetului

273

Politica (tot politică, bat-o vina!) de împărţire a banilor din bugetul alocat înspre oraşe (municipii), orăşele şi comune are o ţintă clară anul ăsta. Pe deoparte, ajunge în martie şi de-abia atunci vom avea buget (e fără precedent în istoria României postdecembriste), iar împărţirea banilor e benefică pentru orăşele şi comune şi malefică pentru Bucureşti şi municipiile reşedinţă de judeţ.

Printr-o simplă manevră politică la îndemână, guvernul îşi cultivă tronsoanele electorale (deja fidelizate) din mediul rural şi din orăşelele patriei. În aceste zone, populaţia e uşor manipulabilă, şi în mare măsură pesedistă. Oraşele mari ale României şi cele cu electoratul care gândeşte se simt abandonate politic de actuala putere. Primarii municipiilor şi primarii sectoarelor Bucureştiului, inclusiv primarul general Gabriela Firea, protestează. E un drept democratc, dar se pare că nu e o armă politică aptă a convinge guvernul să dea mai mulţi bani înspre marile oraşe. De ce să sacrifici dezvoltarea economică a acestora, pentru a-i pedepsi că nu vor vota PSD-ul în alegeri, ţine de resorturile gânditii celor care conduc acest partid. Tensiunea şi conflictul sunt alimentate carevasăzică de la începutul anului. Opoziţia politică e molcomă, în timp ce alianţa de la guvernare e sfidătoare.

La acest spectacol lamentabil, privesc milioane de români, cu neputinţa celor care au votat, au trimis la guvernare pesediştii şi azi sunt mai săraci ca ieri şi vor fi şi mai săraci mâine. Deciziile acestea sunt de început de campanie. Vin europarlamentareleşi PSD-ul îşi doreşte să fie declarat câştigător. Dacă pe parcurs de va întâmpla ceva şi PSD-ul va pierde aceste alegeri, se va asmuţi până şi “lupta de clasă”, desuetă, dar bună în politica de stânga. E greu să numeri patru runde de alegeri în doi ani (2019 şi 2020). Se mişcă negativ finele mecanisme din politica bancară şi firmele mari care au nevoie de predictibilitate. Se mişcă în dezavantajul românilor. Vor dispărea din păcate locurile de muncă. E o reacţie simplă la o politică practicată de Putere împotriva Opoziţiei. E o politică de un rar primitivism.

Şef de oşti pesediste, Liviu Dragnea, e tot mai nervos sau mimează nemulţumirea. E de neînţeles de ce la orice lovitură politică ori de strategie se loveşte şi-n economie, şi-n zonele care merg coerent economic. Vreau să se înţeleagă (mai ales de către votanţii PSD-ului) că votul prin care PSD şi ALDE au ajuns să conducă România e suveran. Urletele ori ameninţările prin care se încearcă darea de pământ a guvernării sunt hilare. Doar Votul poate opri această stare de lucruri în România.

PSD-ul şi ALDE ştiu acest lucru. De aceea, încurajează dihonie politică. Speră că ei vor rămâne cu nucleul de votanţi fideli, în timp ce, în Opoziţie, electoratul se şcârbeşte repede şi nu mai merge la vot! E o reţetă pe care Liviu Dragnea o cunoaşte, o practică şi, dacă va duce PSD-ul la victorie în alegeri, nimeni nu va putea să-i reproşeze nimic dinspre Putere şi dinspre Opoziţie!

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here