EDITORIAL – Ocna Şugatag, o staţiune turistică unde treaba merge foarte bine! (VIDEO)

754

Ocna Şugatag a fost staţiunea turistică a muncitorilor şi ţăranilor (ceapişti) până-n anul 1989! Nici intelectualii patriei acelor ani n-au ocolit-o. Fluxul de turişti a fost asigurat în permanenţă de bilete de tratament şi odihnă oferite de către sindicate. Zeci şi zeci de mii de maramureşeni, începând cu anii ’60 şi până-n ’89 (secolul trecut), au dezvoltat Ocna Şugatag care, în ultimii ani (înainte de „revoluţie”), devenise staţiune turistică pe parcursul întregului an.

În cartierul Decebal (din Baia-Sprie), unde am copilărit, vecinii mei, de la mineri la pensionari, se adunau la poveşti până noaptea târziu, schimbând impresii despre concediu. Şaptezeci la sută dintre ei erau „abonaţi”, cu bilete de la sindicat, la Ocna Şugatag. Pentru sănătate, zece zile petrecute la tratament refăceau organismele pentru un an de zile. Ceilalţi treizeci la sută dintre vecini plecau la Marea Neagră, tot în regim sindical sau în Staţiunea Izvoare!

Ca la Ocna Şugatag era şi la Coştiui! Am mai scris despre arta de a pleca în concedii de odihnă şi tratament în regim sindical, artă pe care bunicii şi părinţii noştri o stăpâneau aproape de perfecţiune.Pe această fundaţie a tradiţiei legată de o staţiune turistică performantă s-a construit renumele Ocnei Şugatag astăzi!

Privind şi mai în trecut, atât în perioada interbelică şi în sutele de ani de Imperiu austro-ungar, locuitorii Ocnei Şugatag au trăit din turism, din apa sărată, privită ca o binecuvântare pentru cei suferinzi. Astăzi (deunăzi am trecut prin Ocna Şugatag, poposind preţ de o „poveste” cu primarul Ivaszuk) se investeşte „în draci”! Staţiunea turistică de factură naţională se fixează în mentalul colectiv. Investiţiile dinspre Consiliul Judeţean şi dinspre Ministerul Dezvoltării îşi arată roadele. Ocna Şugatag oferă condiţii de factură urbană într-o comunitate unde trăiesc unguri, români, slovaci şi unde trăiau foarte mulţi evrei!

La Ocna Şugatag, turiştii îşi trăiesc zilele de concediu în timp ce localnicii trăiesc 365 de zile pe an în această fermecătoare staţiune. Din turism se fac bani şi se creează prosperitate individuală şi comunitară. Entuziasmat, primarul mi-a explicat ce se va întâmpla investiţional în următoarele luni. De la definitivarea canalizării, apă ori asfaltări pe străzi laterale până la noul şi deja galonatul club de kickboxing, de la pensiuni turistice performante şi până la un bazin de înot olimpic (investiţie recent aprobată), entuziasmul primarului e justificat.

Ocna Şugatag e o staţiune turistică funcţională şi performantă, lumea de aici trăind o bunăstare pe care turismul a creat-o şi e suficient să respecţi standardele calitative în raport cu turiştii ca să poţi trăi uşor dintr-o pensiune cu patru camere care are asigurată clientela fără nicio durere de cap.

La Ocna Şugatag, cetăţenii au devenit furnizori de servicii turistice, calificându-se la locul de muncă.Astăzi am scris despre un loc din Maramureşul Istoric unde treaba merge foarte bine!

Marian ILEA

Mai multe ştiri pe AxaNews.ro!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here