EDITORIAL – „Nu mi-e drag de România dumneavoastră“

152

Trei zile (sfârșitul săptămânii ce a trecut) am fost în Republica Moldova. Am trecut frontiera pe la Sculeni și am continuat drumul până-n Chișinău. Sâmbătă și duminică a fost Marea Sărbătoare a Românilor de Pretutindeni.

La 20 de kilometri de capitala Republicii Moldova (la Strășeni) e un complex de scene și spații de expoziție ori doar de expunere a produselor meșteșugărești unde s-au adunat români trăitori în țară ori în alte zone ale lumii. E o sărbătoare de conjunctură, e o sărbătoare care trebuie făcută în încercarea de a resuscita spiritul românesc. Foarte bine! Multe ar mai trebuie făcute, chiar dacă există reticență dinspre românii de pretutindeni și românii din România. E pierdută Republica Moldova pentru România? Cu siguranță, da! Generațiile de azi urmăresc o zonă pragmatică, de realizare individuală. Marile idei naționale își găsesc locul doar într-o minoritate exaltată a românilor care visează la România Mare! Și, totuși, la Strășeni au fost ansambluri folclorice, meșteri populari, evenimente de cultură.

Sâmbătă s-a lucrat în Republica Moldova, așa că sărbătoarea s-a desfășurat pe principiul „Noi și-ai noștri!“. Duminică a fost sărbătoare în toată regula. Consiliul Județean Maramureș, cu vicepreședintele Dăncuș, și Ștefan Mariș, de la Centrul Culturii Tradiționale „Liviu Borlan“ au fost organizatorii delegației maramureșene, consistentă de altfel! Cam unde e România de azi și pe unde se află Republica Moldova? Mai bun diagnostic nu se poate da decât cel din titlu: „Nu mi-e drag de România dumneavoastră!“. L-a spus o doamnă de vreo 40 de ani, șefa unei case de schimb valutar din Sculeni. Cetățenii Republicii Moldova gândesc așa cum s-a exprimat doamna cu pricina. Pentru ei, „România dumneavoastră“ este o țară scumpă. O țară care, cel mult, îi plânge din când în când că s-au desprins „din trupul țării“.

„De altfel, concediul nostru“, a continuat doamna, „l-am făcut în Antalya, anul trecut, anul ăsta nu ne-am permis niciun concediu“, a încheiat doamna.Lăsând la o parte discursurile sforăitoare, Republica Moldova e pentru românii din România o țară cu litrul de benzină mai ieftin ca în Ucraina și cu țigările mult mai ieftine ca-n țara (nu-i așa?!) din care s-a desprins Republica Moldova. Sunt fracturi de timp între cele două țări! URSS-ul și-a pus amprenta urât în țara cu capitala la Chișinău. Târâș-grăpiș, România s-a alipit de UE, Republica Moldova e în anii ’90 trăiți în România. Nu e o poveste plăcută pe care o trăim noi, două țări care vorbim aceeași limbă.

Chișinău are zvâcniri de orgoliu ce țin de capitala oricărei țări europene. Bulevarde largi, clădiri vechi, statui, vinării și mall-uri. Peste toate acestea sunt cartierele de blocuri construite pe vremea URSS. Ele domină peisajul și viața celor de acolo. |n rest, orășele și sate unde sărăcia e la ea acasă. Cam așa e într-o republică fostă sovietică, unde se vorbește româna și rusa. A fost sărbătoarea românilor de pretutindeni lângă Chișinău! Ar trebui să se întâmple multe minuni ca Republica Moldova să revină la matcă, în România!Din păcate, secolul douăzecișiunu nu se arată a fi un secol al minunilor!

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here