EDITORIAL – Miză uriașă: aflarea adevărului din 10 august 2018

303

La solicitarea imperativă a ministrului de Interne, Jandarmeria Română a trimis (ieri!) la DIICOT 248 de ore de înregistrări interne în legătură cu intervenția acestei instituții de apărare a cetățenilor României, la 10 august 2018, în timpul manifestațiilor antiguvernamentale ale Diasporei.

Acțiunea Jandarmeriei, felul în care a atacat demontranții și discursurile șefilor Jandarmeriei în care aceștia au spus că au apărat statul de drept s-au dovedit „bolovani” agățați la gâtul PSD în alegerile europarlamentare și prezidențiale.

Noul ministru de Interne, liberalul Vela, a avut în strategia-i de redresare a imaginii Poliției și Jandarmeriei lămurirea cazului „10 august 2018”!

Au mai rămas două ore de înregistrări care urmează a fi desecretizate în perioada urmatoare. Numai pentru atât… și venirea la putere a Guvernului Orban se justifică.

E vital pentru români a afla ce au trăit în ziua de 10 august 2018, cine și de ce i-au bătut și gazat. Adevărul e deasupra oricăror patimi politice. Dacă intervenția din piață a fost coordonată politic e obligatoriu să se spună. De asemenea, vinovații trebuie să plătească dacă s-au lăsat manevrați politic.

Rezolvarea acestui dosar va da răspunsuri clare către un orizont de așteptare uriaș. Nouăzeci la sută dintre români doresc un răspuns coerent la toate întrebările puse timp de un an de zile în zona media! Întrebarea care trebuie pusă e: „Cum de a fost posibil?!” Răspunsul pe care-l vor primi românii de la autorități ar putea determina orice instituție represivă să nu se mai lase folosită în scopuri politice. E crucială întrebarea, e crucial răspunsul.

E posibil ca, după terminarea anchetei, clasa politică din România să sufere modificări radicale. Oricum, schimbul de generații în viața noastră politică e obligatoriu.

Pentru PSD e la fel de important ca pentru toți românii să se afle adevărul! De-abia apoi PSD-ul, dacă-și dorește restartarea ca partid politic, o poate face. De social-democrați e nevoie doar după ce aceștia își asumă erorile, câte au fost.

Ceea ce a obținut ministrul Vela într-o lună de zile de ministeriat e crucial! Problema e câtă voință politică va avea să ducă lucrurile până la capăt.

Oricum, România are o șansă de restartare internă doar în pașii făcuți de Vela. Și nu e puțin lucru!

Corin CHERECHEȘ   

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here