EDITORIAL – Miza politică uriașă pentru alegerile europarlamentare

157

Peste două săptămâni se va porni campania electorală pentru „europarlamentare”. De fapt, campania aceasta a pornit demult. Miza rezultatului e uriașă în România.

După doi ani de guvernare „la baionetă”, PSD-ul se va întâlni cu electoratul în alegerile din 26 mai. E, de fapt, prima întâlnire de validare ori invalidare a politicilor acestui partid în fața oamenilor. Atipice fiind, alegerile europarlamentare, chiar dacă vor aduce la urne electoratul (nucleul) dur al votanților, rezultatul lor va alimenta alegerile prezidențiale din decembrie a.c.. Anul viitor, urmând alegeri locale și generale, avem runde epuizante pentru electorat. PSD-ul vine la urne cu un program electoral cu care a câștigat alegerile ce au adus la cârma guvernării PSD+ALDE.

Revenind la alegerile europarlamentare, opoziția politică are nevoie de validarea electorală ca de aer. USR – PLUS, PNL, PMP urmând a aduna procentele obținute la alegerile din 26 mai și a le compara cu scorul electoral obținut de către PSD și ALDE! Va fi o formulă de declarare a câștigătorilor în alegeri de către actuala putere politică din România sau de către opoziție! UDMR-ul, cu scoru-i electoral, fiind disputat (probabil și discutat) de către putere și opoziție. Mai e și rezultatul electoral al fiecărui partid politic. PSD-ul, obținând scorul cel mai mare (e o variantă), se va putea declara cel mai puternic partid politic din România și va putea porni spre celelalte runde electorale cu această titulatură.

Opoziția politică, dacă va obține minim 51% dintre sufragii, s-ar putea declara câștigătoarea absolută a alegerilor europarlamentare ș.a.m.d.. Posteuroparlamentare, atât opoziția cât și puterea vor avea cu ce să se alimenteze politic pentru următoarele 18 luni în România. Povara guvernării dar și binefacerile acesteia aparțin social-democraților! Cât avantaj și cât dezavantaj creează guvernarea pentru scorul politic al PSD vom vedea în curând.

Cât privește prezența la vot în 26 mai a.c., e de așteptat să fie foarte mică. Referendumul lansat de președintele României nu cred că va aduce o mare consistență la nivelul procentelor ce privesc prezența la urne a electoratului din România. Votul decisiv se va amâna până la prezidențiale chiar dacă votul la europarlamentare e de maximă importanță pentru democrația din România!

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here