EDITORIAL – Mitingul lui Dragnea s-a fâsâit!!!

605

Nu sunt un duşman al social-democraţiei. Critic atunci când e cazul aberaţiile pe care lideri ai acestei orientări poitice le comit! Cred că e vital ca într-o democraţie reală sau, măcar cât de cât coerentă, social-democraţia să fie puternică, reprezentativă a celor mulţi şi oropsiţi care se află, întotdeauna, sub “cizma” dreptei politice!

Fără social-democraţie, fără PSD în România, vom avea comunişti şi ultranaţionalişti! Social-democraţia este şi o STARE DE SPIRIT! De fapt, aşa a fost şi s-a compromis prin Europa din cauza liderilor slabi, care au deschis poarta politicii înspre ultranaţionalişti. Dragnea face parte din categoria acestor lideri slabi şi foarte slabi. Dacă în Europa, e de rău cu social-democraţia, la noi e şi mai rău, având în vedere că Liviu Dragnea e înconjurat de camarila lui compromisă, acuzată din pricină de corupţie. Cum poţi fi social-democrat dacă ai prosperat samavolnic şi în cârdăşie cu forţele invizibile sau paralele cu statul? Uite că poţi!

Liviu Dragnea ne-a demonstrat că orice e posibil în România. Poţi duce purceluşi în curtea SRI, poţi s-o serveşti cu şorici pe doamna Kovesi, poţi să-i spui lui Victor Ponta – “Victore, să mergem să ne întâlnim cu SRI-ul şi DNA-ul, că am probleme, dosare, etc.”. Poţi să faci toate astea şi multe altele, dar în acest caz, nu poţi fi social-democrat. N-ai cum crede într-o idee generoasă care protejează săracii, când tu îţi măreşti averile în fiecare zi.

Asta e drama lui Liviu Dragnea! Dar e treaba lui, nu a poporului român! Speriat de dosare (că speriat a fost Dragnea până şi la propriul miting), liderul PSD a vorbit braşoave demne de milă – “Statul paralel, statul invizibil vă ascultă pe toţi! Ştie tot despre voi! Distruge destine!” ş.a.m.d. Un adevărat delir ideatic şi lingvistic a lansat Dragnea! Mesajul lui Dragnea a fost doar pentru Dragnea! Decât să facă un miting, mai bine îşi şoptea inepţiile în faţa oglinzii.

La mitingul de sâmbătă, din Bucureşti, acest lider a avut o prestaţie lamentabilă. A folosit arsenalul stalinist al discursurilor de stânga – “Spune-mi Stop corupţiei!”, “Ajunge!”, “Luptăm până la capăt!”, etc, etc. Dacă ar fi crezut în ceea ce spune, ar fi electrizat oamenii din Piaţa Victoriei. Discursul, însă, a compromis până şi ideile de luptă ale stângii, mai ales că, folosind uneltele verbale ale acesteia, Dragnea a acuzat de stalinism pe alţii. În mintea lui, a găsit şi vinovaţii – Băsescu şi Iohannis. În mintea lui, acest lider slab a împărţit România în două – NOI ŞI EI! Arsenal stalinist pur-sânge.

NOI, pentru Dragnea, înseamnă eu, Liviu Dragnea! EI, pentru acelaşi Dragnea, înseamnă cei care îl anchetează şi vor să îl bage la puşcărie.
NOI ar fi trebuit să însemne cei oropsiţi şi EI ar fi trebuit să îi desemneze pe exploatatori.

Palid la propriu şi la figurat, Dragnea a ratat tot. Nu e lider de stânga. Nu poate fi. Liderul are în sânge voinţa populară. Dragnea nu are în sânge decât spaimă şi şmecherie. Mitingul a fost un eşec despre care se va vorbi şi se va scrie mult. Peste 100.000 oameni duşi cu autocarele din ţară au ascultat, necăjiţi, discursurile unor ciudaţi lideri PSD şi au plecat către case la fel de necăjiţi, lăsând în urmă tone de gunoaie, transformând Piaţa Victoriei într-io piaţă de Ev Mediu.
A fost şi entuziasm în Piaţa Victoriei, când a câştigat Simona Halep Roland Garros-ul! Şi cam atât! S-a mai ratat şi imnul naţional, iar faza cu luminiţele aprinse a fost catastrofală. Dragnea, ca prost organizator, ca fiinţă superficială, a apărut în toată pseudosplendoarea lui.
Despre doamna Dăncilă şi discursul ei, e simplu de scris. Doamna a tot citit – “Trebuie să facem şi nu ne lasă!”. Păi, ca premier într-o ţară, FACI, nu TREBUIE SĂ FACI, doamnă, aşa că poţi merge acasă! Impact zero!
O altă înfrântă a acestui miting a fost doamna Firea, care n-a avut bucureşteni în Piaţa Victoriei. Aceştia au stat în case, s-au bucurat că Simona Halep a câştigat Roland Garros-ul. Spre seară, s-au uitat şi pe ecranele televizoarelor, neînţelegând ce caută atâţia oameni necăjiţi în Piaţa Victoriei. Căci, oamenii amărâţi s-au dus la mitingul lui Dragnea. Sau au fost duşi. Mulţi aveau mâinile pline de bătături, născute din muncă. Mulţi, slăbiţi de atâta tranziţie şi atâta sărăcie, au leşinat în căldura ucigaşă. N-a fost entuziasm. N-a fost nimic.

Despre felul în care au ajuns în autocarele PSD-ului mitingiştii şi cum au plecat în Bucureşti, nu scriu. Deşi, ştiu! E lamentabilă experienţa trăită de liderii politici judeţeni. Nu am nimic cu PSD Maramureş! Nici cu mărunta disciplină a acestui partid. Aici, în Transilvania, în Ardeal, avem social-democraţie. Avem liberalism. Şi avem de construit o viaţă politică coerentă. Nu se va construi cu mitinguri fâsâite de la Bucureşti. Cât priveşte acel “Jos abuzurile din justiţie”, rămâne doar un neputincios slogan de miting. Justiţia, guvernul şi partidele politice au obligaţia să realizeze, mai întâi o reformă socială şi apoi una administrativă. Aşa ceva nu se face cu şmecherii. Ci cu seriozitate şi chiar cu patriotism. PSD-ul nu e numai un scut al lui Dragnea, bun de folosit la tribunal. Mitingul n-a adus nimic nou în politică. A fost un fiasco gândit de câţiva indivizi “speriaţi de bombele din minţile lor”! Cam atât!

P.S. Ce s-a pierdut şi ce s-a câştigat după mitingul lui Dragnea? 1. Cred că o parte a justiţiei e timorată, şi mai cred că, în dosarul “Bombonica”, Dragnea va scăpa de puşcărie. 2. Cred că 70% din cei prezenţi la miting nu vor mai vota cu PSD-ul niciodată! 3. Liviu Dragnea nu va mai fi comandantul care credea că este în acest partid. 4. PSD-ul se află în pericol de pierdere a identităţii social-democrate. 5. Bucureştiul nu mai e PSD-ist. La viitorul scrutin electoral, capitala României îşi va schimba culoarea politică. 6. PSD n-are un tronson uman de forţă militantă. Bugetarii pe care îi cultivă zilnic, cu lefuri grase, n-au vocaţie de luptători în social, nici n-au fost prezenţi în căldura insuportabilă din seara mitingului. 7. PSD-ul n-are clasă muncitoare şi se bazează numai pe zona rurală, unde nu sunt nici măcar muncitori agricoli. 8. PSD cu ALDE vor pregăti amnistia generală, pe care o pândesc început cu acel OUG 13. Probabil că vor reuşi să o impună. Dacă o vor face, pe termen mediu vor dispărea din clasa politică românească, dar vor scăpa de puşcărie! 9. În loc de concluzie. Dragnea din România nu e Orban din Ungaria! Nici nu va fi vreodată! N-are organ pentru aşa ceva!

Marian ILEA

Mai multe ştiri pe AxaNews.ro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here