EDITORIAL – „MIŞCAREA ROMÂNIA ÎMPREUNĂ”

668

Dacian Cioloş şi-a lansat partidul politic! Acuzat că tehnocrat fiind, a gestionat ŢARA cu un guvern care a avut ca ţintă pregătirea alegerilor, Cioloş pare că vrea să demonstreze că un tehnocrat poate deveni om politic. Să revenim la guvernul Cioloş (care vasăzică) un guvern fără legimitate politică în Parlament. Ardelean aşezat, serios, inapt să-şi asume riscuri politice la acea vreme, Cioloş a predat ţara după un an şi-o lună de guvernat!

Că voinţa electorală, manipularea, etc., au adus la putere alianţa PSD-ALDE pare a nu fi treaba lui Cioloş, deşi i se pune în cârcă faptul că n-a introdus doua tururi de scrutin pentru alegerile locale. Nu a fost treaba unui astfel de Guvern, să repare tâmpeniile ori gafele guvernelelor PNL ori PSD din anii precedenţi. Cioloş a funcţionat contabiliceşte pe principiul: „AM PRELUAT ŞI PREDAU!”. Economic guvernarea lui a fost pe plus, oricât au minţit pesediştii după ce au preluat puterea. Politic însă, a fost pe minus. Cioloş nu era atunci om politic, dar i s-a reproşat că nu s-a implicat în politică la alegeri. S-a spus că n-are vocaţia de-a intra într-o competiţie electorală şi, că nu este, şi nu va fi de-al politicii româneşti.

Ardeleanul a şezut, a cugetat, a gândit, şi astăzi a devenit ceea ce nu era şi nici nu credea că poate ajunge: om politic cu partid atipic într-o bezmetică lume politică românească.

„Mişcarea România Împreună” se pregăteşte de prima-i competiţie electorală. S-a muncit underground, s-au construit programe politice, s-au constituit grupuri de lucru cu tineri, sumedenie de tineri!

Astăzi lui Cioloş i se reproşează altceva: „N-are clarificări doctrinare” zic liberalii. I-auzi! Într-un peisaj politic fluid, în Europa, unde se scrie şi se vorbeste despre moartea doctrinelor, despre epoca post-adevărului, cică, Cioloş n-are calificări doctrinare! E o acuză ridicolă de doi bani, care arată că „vechea gardă” politrucească (de PSD nici măcar nu fac vorbire) se teme de acest partid care de abia deschide ochii. Se teme ca dracu de tămâie!

„Mişcarea România Împreună” poate deveni partidul antisistem, care să adune în cazanul electoral toate nemulţumirile românilor din oraşele mici, mijlocii şi mari. În lumea rurală sunt şanse ca numele de Cioloş să provoace entuziasm electoral, mai ales în Transilvania.

Partidului i se zice „Mişcare…” şi asta sperie, deoarece titulatura deschide orizonturi electorale dinspre toate partidele politice compromise în ţara asta şi înspre românii care n-au votat până acum!

E moale, prea moale acel „Împreună”, dar are şanse să se transforme în măciuca aptă să dea în cap politrucimii de toate culorile. Românilor în general, nu trebuie să li se spună: „facem împreună..asta ori aia”.

În politică se zice: „Noi, partidul vom face pentru voi poporul…şi dă-i..cu programele electorale roz…care sunt minciunile sfruntate ce-au păcălit 28 de ani românii, folosindu-se principiul artei minciunii şi zicala «cine minte mai mult câştigă>>».

Dacă Cioloş va impune alt stil, în politică, adică în epoca postadevărului, va folosi arma adevărului, e posibil să se despartă apele în acest domeniu în care profesia de politician e la fel de veche ca prima meserie a omenirii.

Există un risc: noul partid poate atrage toate gunoaiele politruceşti aruncate pe tuşă de partidele clasice, riscând astfel să devină „ghena de gunoi a politicii”! E treaba lui Cioloş şi a echipei cum va rezolva această problemă spinoasă. Deocamdată „Mişcarea România Împreună” e interesantă şi atractivă pentru electorat. Până la a deveni certitudine calea e lungă!

FOTO gandul.info

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here