EDITORIAL – Minerii de la IPEG sunt victimele statului român și a diletanților din ministere

249

Din când în când, pe Platoul de la Palatul Administrativ din Baia Mare se adună câteva zeci de persoane la un protest împotriva a tot ce mișcă politic în sânul puterii. Care Putere politică rămâne surdă la problemele protestatarilor.

E vorba de foști angajați ai IPEG, oamenii care au muncit în mină și, din cauza stupizeniei, nepriceperii și prostiei unor directori de prin Ministerul Muncii și Protecției Sociale și a altora de la Ministerul Economiei, se află în postura penibilă de a demonstra că au lucrat în subteran. Autoritățile județene care cunosc munca din minerit sunt legate la mâini, n-au cum să facă lumină în această daraveră. Buba (și alte bube, numeroase) se află în ministerele cu pricina.

Să lămurim situația! În minerit, s-a muncit în Maramureș atât la minele care aparțineau de REMIN, cât și la IPEG (Întreprinderea de Prospecțiuni Geologice). IPEG-ul angaja mineri care aveau toate drepturile și obligațiile minerilor de la REMIN. Minerii de la IPEG lucrau în schimburi de șase ore și, la intrarea în schimb, o masă gratuită. Minerii IPEG-ului au beneficiat de toate avantajele acestei profesii. Până în anul 2000, minerii de la IPEG ieșeau în pensie ca și minerii de la REMIN.

La puțul 5 (de exemplu) au predat lucrarea unde minerii REMIN au început să producă minereul din care se scoteau metalele neferoase. Când s-a predat puțul 5, uzina Baia-Sprie a preluat și echipele de mineri ai IPEG-ului. Cum e posibil ca de azi pe mâine să se schimbe statului acestei profesii de la “munca la suprafață” la “munca în subteran”? E un haos generalizat cu tronsonul acesta de mineri nedreptățiți (de fapt, aflați într-o perpetuă bătaie de joc dinspre autoritățile patriei).

Minerii IPEG se află la vârsta pensiei. Munca lor a ajuns bătaia de joc a guvernanților. Oamenii sunt revoltați pe bună dreptate și se adună, din când în când, să își spună ofurile. În acest caz revoltător, timpul nu mai are răbdare. În București, e cazul să se intre în birourile ministerelor profesioniști! Minerii fostului IPEG trebuiau tratați așa cum merită și cum sunt tratați minerii REMIN-ului. Altfel, nu se mai poate!

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here