EDITORIAL – „Masca socială“

371

Omenirea se află într-un „mare“ impas, așa caracterizează unii așa-ziși psihologi și psihoanaliști. Ei consideră că omenirea se află într-un ciclu involutiv. Credința mea este alta!

Noi, oamenii, ne naștem ca ființe autentice, pure, integre. Ne naștem neînfricați și cu o iubire imensă, dată de „Divinitate“. După ce parcurgem etape din viața noastră, fără să simțim pe deplin acest fapt, ne depărtăm ușor-ușor de eul nostru autentic, cu care ne-am născut, devenind altfel de oameni. Preluăm obiceiuri, crezuri și comportamente de la părinți, prieteni, colegi, politicieni etc. Pe măsură ce ne părăsim eul nostru autentic, ne transformăm în eul nostru social. Preluăm o persoană falsă, numită și masca falsă a personalității. Ne ascundem sub această mască, defilând în societate cu o altă personalitate decât cea originală. O personalitate de împrumut care să ne ajute să ne „integrăm“ mai bine social, să facem pe plac tuturor, să fim iubiți necondiționat și să nu fim respinși. Pășim astfel spre o personalitate falsă, devenind tot mai puțin fericiți, neîmpliniți și avem o energie tot mai puțină pentru a trăi o viață împlinită.

De ce ne este așa frică să îndepărtăm această mască socială? Trăim vremuri în care viața noastră se întâmplă din exterior spre interior (de la minte la suflet), nu invers. Mintea a devenit stăpânul nostru! Ea ne spune că viața noastră, așa cum este trăită, într-un așa-zis confort, este perfectă! Mintea este socială și rațională. Sufletul este autentic. Viața noastră ar trebui să se întâmple invers, dinspre interior spre exterior! Sufletul să fie stăpânul minții, mintea să fie doar un simplu servitor. Viața reprezintă noul în fiecare moment, confortul este vechiul, este masca socială, este lipsa curajului de a-ți depăși fricile și a urmări scopuri mărețe, care este important pentru tine, este însăși motivul pentru care te-ai născut aici! De aceea avem evoluție în fiecare moment al vieții noastre. La un moment dat ajungem la suferințe, acesta fiind momentul în care să lăsăm în urmă „masca“. Fiecare dintre noi va găsi din nou drumul către eul nostru autentic, unii mai repede, alții cu întârziere. Ținta este aceeași pentru toți!

În zilele noastre avem parte de un spectacol, din simplul motiv că oamenii își dau jos măștile sociale. Acești rebeli încearcă să se desprindă de mediul social, captiv, în care au trăit. Vor să se aventureze în medii și teritorii necunoscute. Nu mai vor să gândească la unison și să se îndrepte spre potențialul lor creativ. Ei nu vor reacționa în privința judecăților fără valoare a societății. Ei vor răspunde prin a avea curajul de a se trezi din starea de adormire a maselor, ele au ajuns persoane libere. În afară de ființele care evoluează se află printre noi oameni care, de la naștere, parcurg procesul devenirilor. Ei sunt cei imuni oricăror forme de manipulare sau restricții născute de viața socială. Aceștia reprezintă pentru umanitate oazele prin care umanitatea însăși își găsește supapele de renaștere.

Trebuie să fim foarte atenți la devenirea lor, prin care întărim renașterea din generație în generație a fiorului uman din nou. Oamenii care devin sunt, de fapt, reprezentanți ai viitorului, care trăiesc în prezentul nostru, fără să și-l asume. Ei nu au nevoie de ceea ce am numit noi în acest text „masca socială“.

Corin CHERECHEȘ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here