EDITORIAL – Marea Unire de la 1918 şi orbecăiala sărbătoririi ei în 2018

395

După 100 de ani de la Unire (de la unirea României Mari, ciuntită de atunci de câteva ori) suntem în plină orbecăială şi sorocul secolului ce a trecut se apropie. Nu s-a sărbătorit nimic.

Casa de la Băseşti a unuia dintre principalii memorandişti şi apoi făuritori ai Unirii, George Pop de Băseşti, mai are de aşteptat. Probabil va fi refăcutăîn anul 2019. Prea multă făţărnicie, împopoţonarea cu simboluri pe care politrucii locali le resimt doar ca potenţiale aducătoare de succes electoral.

Marea Unire aparţine de drept naţiunii şi nu unor partide politice. Fiasco-ul cu care ne confruntăm de luni de zile demonstrează doar că actuala generaţie nu e demnă de Centenarul Unirii. Generaţia aceasta cantonează în lupte sterile care orbesc până şi pe cei mai de soi lideri politici. Dacă dinspre politic nu s-a întâmplat nimic bun de Centenar, bisericile, şcolile, investitorii zonei şi oamenii simpli au sărbătorit şi continuă să sărbătorească împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire.
Nepăsarea autorităţilor e condamnabilă, riscul pentru viitoare generaţii fiind plasarea în uitare a Marii Uniri.

Zeci de ani, românii transilvăneni au luptat pentru visul şi proiectul de ţară ce s-a concretizat în formarea României Mari!

E suficient să trecem în revistă anul 1918 în Transilvania. Românii de aici tocmai trecuseră prin primul război mondial al secolului 20. Într-o statistică a Asociaţiunii Astra se arată care au fost pierderile pentru românii din Transilvania, cauzate de război. Astfel, dintr-o populaţie românească transilvăneană de 2.979.614 locuitori care au cuprins Ardealul, Banatul, Crişana, Sătmarul şi Maramureşul au murit pe câmpul de luptă 41.739 de persoane, 11.275 de morţi au fost în pribegie, spitale sau în urma bolilor. De asemenea, 25.406 români transilvăneni au ajuns invalizi, 37.898 răniţi şi bolnavi, 29.839 dispăruţi. Au rămas 38.630 de văduve şi 79.226 de orfani.

Au participat în război 449.796 de români transilvăneni ca soldaţi pe front şi 34.570 s-au aflat în spatele frontului tot ca soldaţi, 1.738 au fost arestaţi şi 3.436 refugiaţi. Contribuţiile benevole pentru armată s-au ridicat la suma de 11.884.169 lei iar pagubele pricinuite de război în Transilvania s-au ridicat la fabuloasa sumă de 285.598.471 lei, la valoarea leului acelei perioade.

După un astfel de război care a secătuit Transilvania şi pe românii transilvăneni, aceştia au avut puterea (conduşi fiind de intelectualii lor) să înfăptuiască, la Alba Iulia, Marea Unire. Ca să orbecăim în continuare pentru a-i sărbători la trecerea a 100 de ani de la consfinţirea Marii Uniri e impardonabil.

O naţiune se continuă din generaţie în generaţie iar sărbătorile de acest fel precum centenarul validează sau invalidează generaţia prezentului românesc!

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here