EDITORIAL – Mare „agitație“ după alegerile pentru Parlamentul European

378

48 de ore a durat „spaima postelectorală“ în PSD. Alegerile s-au pierdut, partidul aflat la putere s-a trezit cu liderul condamnat definitiv și încarcerat. E un caz limită în politica națională. E un caz la care politicienii nu se pot raporta cu precedente din istoria politică românească.

PSD-ul postelectoral a trebuit să schimbe macazul. A și făcut-o, prin vocea Vioricăi Dăncilă. Actuala „președinte interimar al PSD“ a „tăiat din tulpină“ (nu din rădăcină, că nu se știe cum se întorc conjuncturile) orice discuție pesedistă legată de justiție. În PSD au revenit cei exmatriculați din fotolii de conducere de către ex-liderul partidului, Liviu Dragnea. Extrem de interesant e felul în care a dispărut din peisaj acest artizan al eșecului electoral pesedist. Cei din jurul lui Dragnea prind a ocupa scaune la umbra politicii. Vizibilitate zero – uitate dinspre electorat, cam 80%. Și, uite-așa, ce părea „etern“ acum o săptămână e neant azi!
Dăncilă acționează precaut în PSD! A renunțat la folosirea „agramatismelor“, repetă declarativ toate strategiile pe care PSD le-a practicat în spațiul politic al Uniunii Europene. Dăncilă afirmă (cred că și crede!) că PSD are nevoie de mulți prieteni politici în UE.

Pe scaunul lui Dragnea, la Camera Deputaților, a apărut Marcel Ciolacu. A obținut un vot zdrobitor la Camera Deputaților (mult peste majoritatea absolută). Scorul lui Ciolacu pune în gardă și-n alertă atât PNL cât și USR – PLUS care au de dat lupte politice în continuare. Să menționăm că PSD trimite doar opt patrioți în Europa. Restul europarlamentarilor români (25!) sunt proeuropeni și atât! România devine astfel frecventabilă din perspectivă UE. Revenind la cataclismul politic pesedist (suferit în confruntarea aceasta electorală) e de spus, plastic, că seamănă cu furtuna care s-a năpustit asupra Băii Mari. Furtună care a lăsat distrugeri neașteptate în oraș, mașini făcute praf, șarpante doborâte etc., etc.

După furtună s-au inventariat pagubele și se găsesc soluții ca viața să meargă mai departe. La PSD (după furtuna politică) s-au inventariat pagubele și încă se caută soluții. Cât privește câștigătorii alegerilor, încearcă să forțeze alegeri anticipate sau să lupte în Parlament cu Puterea! Votanții celor două partide victoriase sunt nerăbdători, au votat și vor rezultate! PNL-ul și (mai ales) USR – PLUS trebuie să-și lămurească electoratul că schimbările în politică nu se petrec de azi pe mâine. Apoi au de fidelizat mare parte din acest electorat spectaculos care a mers la vot pentru prima dată.

Și, în sfârșit, între aceste două zone de politică din România se află președintele țării. Referendumul propus de acesta a câștigat țara de partea lui. Dacă n-ar spune nimic până în decembrie, Iohannis ar obține al doilea mandat de președinte în România. Numai că… fiind președinte-jucător va trebui să sprijine politic partidul care l-a dus la Cotroceni. Cum o va face, cu ce pierderi și câștiguri se va vedea în următoarele două-trei săptămâni!

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here