EDITORIAL – Maramureşean în tranziţie

384

Geo are 60 de ani. I-a împlinit în 18 decembrie, anul trecut. În 20 decembrie a venit acasă. În Baia Mare. Din insulele greceşti a pornit-o către altceva.

Îţi povesteşte cum, după începerea crizei, care l-a prins în Atena ca zugrav – vopsitor, a trebuit s-o ia către Mykonos, că se trăia mai ieftin, era uşor cu impozitele, până nu s-a mai putut trăi nici în insule şi-n ajun de Crăciun – 2017 a venit acasă.

După 15 ani de stat în Grecia, după ce s-a crezut grec, Geo a ajuns de unde a plecat.  “Dar am doar 60 de ani, mai pot munci încă vreo zece. Nevasta e, de la început de ianuarie, în Anglia. A ajuns într-o joi şi de luni a început munca. E nevoie de zugravi-vopsitori acolo. Mă duc zilele astea, că-i geloasă, domnule. Mă sună de trei ori pe zi. Şi seara mă ţine de vorbă. Că ai băut, ori n-ai băut, că te-ai întâlnit cu vreo femeie ori nu te-ai întâlnit. E geloasă şi gata. Şi-i mai tânără cu zece ani ca mine.”

Geo încheie povestea ca un cocoşel mândru dintr-un cartier grecesc.
A învăţat limba grecilor, n-a băut şi n-a fumat cincisprezece ani, că doar aşa a putut strânge câte 20.000 de euro în fiecare an. De o lună de zile, bea şi fumează pe rupte.

Cumnată-sa îmi şopteşte la ureche: “Ăsta pleacă din Baia Mare când nu-l mai primesc la somn. Că stă la mine în apartament”.

Geo povesteşte despre greci, despre obiceiurile lor, despre petrecerile la care el, un zugrav-vopsitor amărât, doar privea.

“Domnule, ce viaţă, în anii ’80 ascultam la un radio cu baterii, pe malul Săsarului, Europa Liberă. După ce ne-a lăsat în pace comunismul am fost plecat. Când văd ce se întâmplă pe aici nu simt nevoia să rămân. Săptămâna viitoare ajung în Luton. Am bilet de avion. Din Cluj am plecat. E bilet doar dus. Că de întors e clar că nu mă mai întorsc. Mă uit la voi, ăştia care staţi la băut prin cârciumi, cum de puteţi trăi în ţara asta. Îmi pun palma-n c… şi am plecat, domnule.”

În fiecare seară, Geo greul, c-aşa-i zicem, povesteşte. Mai are o săptămână şi o să dispară. Poate se va întoarce peste zece ani din Anglia.

E unul dintre maramureşenii aflaşi de vreo 20 de ani în tranziţie… prin Europa!

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here