EDITORIAL – Manual de identitate culturală a Maramureșului

264

Se lucrează, la ideea și sub coordonarea Direcției Județene pentru Cultură Maramureș, la scrierea și editarea unui manual specific Maramureșului din care elevii din județ să învețe istoria, geografia și cultura acestor locuri. E o rețetă necesară și sigură prin care noile generații de tineri vor fi mândri de obârșia lor! Constatându-se că de ani buni se pierde identitatea națională în favoarea (uneori!) păguboasă a identității europene cred că normalitatea se obține cu manuale de identitate culturală.

Pentru a se ajunge la faza de azi (manualul urmând a fi gata la începutul anului școlar 2019-2020) s-au parcurs câțiva pași legali, astfel: la data de 06.07.2018, Comitetul interministerial a declarat manualul eligibil. A urmat crearea unei echipe de specialiști alcătuită din reprezentanți ai instituțiilor de cultură din Maramureș care au participat la numeroase ședințe organizatorice.

S-a stabilit structura manualului, pe care o redăm mai jos:
1. Cadrul geogrrafico-istoric și primele vestigii ale locuirii (explicitarea teritoriului avut în vedere) – 1 lecție;
2. Arheologia de la epoca bronzului la apariția legendelor cunoscute astăzi – 2 lecții;
3. Maramureș, tărâm de legendă- 2 lecții; o lecție despre atestarea documentară, formațiuni prestatale, cnezate, voievodate (Dragoș, Bogdan, adunarea cnezilor, folosindu-se surse: G. Ureche, R. Popa, M. Eminescu, D. Vodă cel Bătrân); a doua lecție despre autohtoni și alogeni (străini, „hospites”, oaspeți, zânituri), organizare (români, unguri, țipțeri etc.)
4. Civilizație rurală și civilizație urbană (minerit, centre istorice) în Maramureș – 3 lecții
5. Spiritualitatea maramureșeanului (religie, superstiții, credințe și practici magice)
6. Școală, cultură, societate
7. Cultura tradițională
8. Locuri ale memoriei
9. Personalități.

La ultimele capitole ale manualului se lucrează la conținutul fiecărei lecții a capitolului respectiv în ședințele organizatorice care s-au reluat în 29 ianuarie a.c., având în vedere că majoritatea colaboratorilor la conceperea manualului au avut de finalizat proiecte propii legate de aniversarea Centenarului Marii Uniri!

Proiectul acesta, născut din inițiativa Direcției de Cultură Maramureș, merită promovat deoarece duce la recâștigarea identității acestor locuri ce definesc (vor defini) personalitățile viitorului în Maramureș! După 30 de ani în care nu s-a făcut nimic în acest sens, un colectiv de specialiști , cu un manual de identitate al Maramureșului, umple un gol pe care l-am resimțit tot mai periculos în ultimii zece ani!

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here