EDITORIAL – Mănăstirea Bârsana, motor de dezvoltare turistică pentru comunitate

700

Teodor Ştefanca (primarul Bârsanei) e obişnuit cu pragmatismul vieţii şi economiei din ţările UE. A stat o perioadă în Germania, vorbeşte limba doamnei Merkel şi mai stă (din când în când) de vorbă cu turişti veniţi la mănăstire tocmai din Munchen, Dusseldorf, Berlin, Dresda, etc., etc..

„E o surpriză mare când le vorbesc în germană. Au o curiozitate de nestăvilit în raport cu istoria Mănăstirii Bârsana ori a bisericii de lemn aflată în patrimoniul UNESCO sau despre povestea chiliuţei de pe Bradova. Sunt trei obiective care pot construi o poveste despre oameni, turism religios, despre motorul economic al zonei care a dus la apariţia a 20 de pensiuni cu 120 de locuri de cazare, plus un număr de familii care s-au stabilit definitv în comuna noastră“, ne spune primarul.

Într-o viziune optimistă, la Bârsana se va construi şi-un hotel pentru turismul religios care va duce la dezvoltarea unor pachete turistice legate de Bârsana, Vişeu de Sus, Mănăstirea Moisei.

Bârsana e pe drumul cel bun al turismului, aici funcţionând o aplicaţie pentru telefoane accesibilă turiştilor care doresc să afle date despre Bârsana, adresele meşterilor populari ori a producătorilor de brânză, ţuică ori alte produse de interes local.

Primarul are un proiect vast în în sensul dezvoltării turismului local, anul 2019 fiind anul unor provocări majore pentru oamenii de aici. Primăria şi Consiliul Local se află în relaţii de colaborare extrem de bune cu obştea Mănăstirii Bârsana.

La mănăstire s-a reluat tradiţia religioasă a Bârsanei începută în 1390, cu un hiatus mai lung, reluată în 1993.

Mănăstirea Bârsana e astăzi unul din cei trei stâlpi ai credinţei ortodoxe a Maramureşului, împreună cu Mănăstirea Rohia şi Mănăstirea Moisei. E aici o lecţie de profunzime a creştinismului pe care reînvăţăm să o cunoaştem, s-o simţim şi să ne-o asumăm ca atare!

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here