EDITORIAL – Lunga vară fierbinte şi nenorocirile pe care le-a adus

387

Treizeci de zile neîntrerupte temperaturile au fost, în Maramureş, ca la tropice. Nopţi cu 20 de grade Celsius (cu plus), zile cu 32-35 de grade, tot Celsius. Maramureşul a devenit polul căldurii în România. Oamenii de aici, aflaţi la limita răbdării, au supravieţuit prin blocuri comuniste, cu ziduri încinse. Au fost cazuri când bătrânii au căzut pe stradă din pricina căldurii.

Ocupaţi cu supravieţuirea în condiţii climatice sinistre, sute de mii de maramureşeni n-au observat că vara aceasta fierbinte a adus un fenomen straniu în republică: politrucii au promovat minciuna ca model de guvernare în România!

Maramureşul se află (şi el) în România aşa că… putem scrie fără să minţim că un necaz nu vine niciodată singur. Guvernarea prin intermediul minciunii e periculoasă (mai ales) pentru generaţia tânără. Se impune ca model de succes „ce trebuie urmat în viaţă”, nu-i aşa?, bocotanul mincinos. Soiul ăsta de individ (specimenul ăsta!) şi-a făcut loc la masa cu bucate în politică şi-n economie.

Asta ne-a adus „lunga vară fierbinte” despre care scriu. Se va arunca în aer sistemul de educaţie. Modelul de succes „prin adevăr şi onestitate” e actual după ce depăşeşti graniţele României şi o iei înspre ţările vestice.

Cei care (azi) promovează minciuna şi hoţia nu realizează că au condamnat tineri la înstrăinare faţă de propria lor ţară. Profesorii, învăţătorii României pot preda lecţii despre onestitate şi succes! În fiecare minut există riscul ca tinerii să le dea replica: „Aşa era mai demult în România, azi e altfel!”.

Riscul ca toate calităţile umane să fie considerate expirate e tot mai puternic după această „lungă vară fierbinte”. Peste câţiva ani (puţini!), tot ce e bun în fibra acestui popor va dispărea. Minciuna şi hoţia se impun ca obişnuinţă a vieţii!

Situaţia e mai gravă decât îşi imaginează cei care azi promovează ca manipulare mizeră modelul românului nou. Ţara e condusă de ipochimeni pe principiul „După noi, potopul!”. După această „lungă vară fierbinte”, România e schimbată. Valorile ei, tradiţia acestei ţări şi a naţiunii sunt cu totul altele decât am învăţat noi la şcoală. Şi, uite-aşa, lupta pentru aceste valori vechi e sortită eşecului. Ne rămâne o calitate a acestei naţiuni

care definea gradul nostru ridicat de superficialitate: băşcălia! Ei (politrucii) vor face băşcălie de noi (naţiunea) şi noi vom face băşcălie de ei!Când ne vom sătura şi de băşcălie o vom lua către ţări unde onestitatea a rămas reper şi calitate pentru oamenii care au succes!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here