EDITORIAL – Lăpuşul Românesc şi farmecul începutului de primăvară

1080

Chiar dacă au fost numeroase zilele cu zăpadă, chiar dacă arareori a apărut soarele în zilele iernii, în aşezările rurale acest sfârşit de martie e plin de farmec. În centrul civic al comunei Lăpuş se vând puieţi de pomi fructiferi. Că se vând e în regulă, dar se şi cumpără.

E o perioadă a anului plină de spectacol în mediul rural. Aici îţi vin în minte crângurile, poienile, mulţimea de păsări întoarse din migraţiile anuale. În comune, primăvara vine cu tainica-i misie de refacere a vieţii pe toate palierele. Dacă ar fi să scriu un reportaj de atmosferă, Lăpuşul Românesc ar fi locul ideal. Cum scriu despre primarul comunei, Ioan Buda, învăţător de vocaţie şi primar cu experienţă, scriu despre bugetul pe care comuna-l are repartizat de la Consiliul Judeţean Maramureş. Primarul şi-a fixat ţintele. Îi ajunge bugetul din acest an pentru tot ce şi-a propus.

Las câteva fraze despre problema proiectelor pentru care există cofinanţări şi cea a investiţiilor din bugetul local şi-l întreb despre tineri şi învăţământ, despre cultură şi sănătate. Suntem în comuna unde locuieşte Nicolae Piţiş, renumitul rapsod al cărui voce face parte din patrimoniul vocal UNESCO. Îi spun că ar fi cazul ca-n comună să pornească un festival de hore cu noduri care să poarte numele lui Piţiş. Ioan Buda îmbrăţişează ideea instantaneu şi cu entuziasm. „Sunt învăţător şi iubesc şcoala, educaţia, copiii! Ne străduim ca-n Lăpuş să le oferim condiţii bune de studiu, uneori mă gândesc că prin anul 2000, ori în 1984, erau peste 500 de elevi şi azi avem 200 şi ceva. E un lucru dureros pentru noi, cei în vârstă, comuna era plină de cei mici, azi sunt doar jumătate din câţi eram obişnuiţi să vedem că merg la şcoală. Au terenuri de sport, merg la festivaluri de muzică, învaţă bine şi iau drumul şcolilor din centrele universitare”, spune primarul.

La capitolul sănătate sunt doi medici, primăria a cumpărat sediul vechii cooperative, un bloc unde vor fi cabinetele medicale şi la etaj o croitorie care va oferi locuri de muncă lăpuşenilor. Ar mai fi sediul băncii, aflat în proprietatea primăriei, unde se vor face birouri, cabinete medicale (dacă doctorii vor opta pentru acel spaţiu!). Ajungem cu dialogul la capitolul investiţii, unde proiectele de canalizare ori asfaltare sunt la ordinea zilei. Drumul (din bugetul local ca investiţie) Lăpuşul Românesc – Groşii Ţibleşului se va finaliza în acest an. E un vechi drum care, refăcut, modernizat scurtează distanţa dintre cele două comune.
Încep calculele şi împărţirea bugetului de dezvoltare a comunităţii. Aşa se întâmplă în aceste zile în fiecare comună ori oraş din Maramureş.

Ies în centrul civic din Lăpuşul Românesc. E atmosferă de târg de ţară, e un aer călduţ, de primăvară, negustorii vând mere ori puieţi de pomi fructiferi. Se vinde şi se cumpără. Peste toate astea vin cârdurile de păsări călătoare tocmai din ţările calde. (Cam aşa se scria pe vremea copilăriei mele!). Aşa începe o primăvară care, în anul 2019, a venit la timp, ca altădată!

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here