EDITORIAL – Lansare de carte (“ai, ai,ai… Rosza-neni”) și expoziție personală Bochiș la Baia Mare

349

În atelierul artistului plastic Mircea Bochiș s-a desfășurat lansarea de carte „ai, ai, ai… Rosza-neni ”, publicată de editura Ethnologica în acest an. A fost o lansare dedicată Zilei Naționale a României și Centenarului Marii Uniri (chiar dacă a trecut un an de la Centenar).

Vineri, 29 noiembrie, de la ora 16.00, în atelierul lui Bochiș au venit artiști plastici, scriitori și iubitori de literatură și artă plastică. Împreună cu lansarea cărții a avut loc și vernisajul unei expoziții personale Bochiș, ceea ce a stârnit interesul celor prezenți.

Cartea „ai, ai, ai… Rosza-neni”, împreună cu o altă carte a celor doi autori și prieteni (scriitorul Marian Ilea și artistul plastic Mircea Bochiș), „Pianina albă a doamnei amiralului Belo Poteka”, face parte dintr-o serie care a stârnit interes pe plan național și uimire în raport cu calitatea celor două apariții editoriale ce se integrează într-o întreprindere elegantă, rară și valoroasă a cărților de artă.

Dincolo de formula abordată de cei doi autori la care demersul epic și cel grafic se îmbină fericit e de remarcat și epicul de completare pe care-l utilizează Mircea Bochiș în formulă grafică.

Editura Ethnologica a demarat un pionierat fertil și fericit într-un domeniu performant din spațiul literar, e un domeniu de frontieră, al cărților de artă.

Lansarea cărții de artă „ai,ai,ai… Rosza-neni” a adus în atelierul artistului plastic un public numeros și avizat.

Despre carte și despre prietenia manifestată în creația literară și cea plastică numită fericit Ilea-Bochiș sau Bochiș-Ilea au vorbit: Teodor Ardelean, Daniela Sitar-Tăut sau Alin Sebastian Bîrda (primarul din Baia-Sprie).

Consiliul Județean Maramureș a fost prezent prin vicepreședintele Doru Dăncuș, care a oferit diplome de excelență celor doi autori și directorului Editurii Ethnologica, Ștefan Mariș.

Tot despre prietenia în domeniul artistic, ca formă de creație, s-au exprimat Mircea Bochiș și Marian Ilea, băiesprieni și vecini ce-și au casele pe strada Săsar, în apropierea centrului orașului numit și Mitelstadt, Felsobanya ori Medio-Monte.

Cel care a condus lansarea de carte, scriitorul și profesorul universitar clujean Ovidiu Pecican, consideră că un astfel de eveniment, ca valoare culturală, nu se întâlnește pe Calea Victoriei, în capitala României.

Ovidiu Pecican a vorbit despre cele două cărți ale seriei pornită la editura Ethnologica, despre opera scriitorului Marian Ilea și despre valoarea artistică de excepție a artistului plastic Mircea Bochiș, regăsită și-n expoziția personală tocmai vernisată,

O întâlnire plină de rafinament literar și de artă plastică, care a ținut ore bune în atelierul artistului Mircea Bochiș, a încântat pe cei prezenți (foarte numeroși) datorită sentimentului trăit că e vorba de cultură de performanță și de experiment în literatură și în artă.

Ca eveniment dedicat Zilei Naționale și Centenarului Marii Uniri a fost o reușită de marcă a Maramureșului.

La mulți ani, România!

(Glasul Maramureșului)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here