EDITORIAL – La Vişeu de Sus e o lecţie de dezvoltare comunitară de succes (VIDEO)

2028

Alaltăieri am ajuns în Vişeu de Sus. După o plimbare prin oraş (însoţit de primarul Vasile Coman Vărzaru) surpriza a fost că m-am întâlnit cu un spaţiu urban european!

E o muncă de doi-trei ani de zile legată de infrastructura rutieră (şi nu numai). Dintr-un oraş de provincie prăfuit (cum era Vişeul în urmă cu şase ani) avem astăzi un oraş (pot spune/ scrie orăşel) fojgăitor în care străzile şi străduţele ce creează un labirint complicat şi pitoresc sunt asfaltate, canalizarea şi apa sunt funcţionale! Zeci de străduţe ce-ţi lasă impresia că te plimbi printr-un oraş din Slovacia, ori Ungaria, ori Germania.

Vasile Coman Vărzaru a tăcut, e de notorietate faptul că nu a ieşit în mass-media şi a muncit la proiectul lui de oraş.

Astăzi mare parte din ceea ce se numea dezvoltare turistică (străzi, pensiuni, mocăniţa, producători particulari) s-a realizat! Oraşul poate caza 500 de turişti pe zi. Ar fi nevoie de cca 2000 de locuri de cazare. Vişeul de Sus atrage (ca un magnet) turişti.

Valea Vaserului (cu Mocăniţa) a devenit motor de dezvoltare. De la cele 11 poduri construite până la labirintul de străzi asfaltate (pe care se circula acum vreo şase ani pe principiul „tot o groapă şi-o hârtoapă”) oraşul e viu, oamenii trăiesc cu orizont de aşteptare pozitiv. Îşi construiesc pensiuni, având certitudinea că vor câştiga bani buni. Multe străzi s-au asfaltat din fondurile proprii ale primăriei. Viaţa s-a schimbat radical în oraş!

Primarul venit la cârma oraşului din lumea real, lumea investiţională care aduce profit, a reuşit să aducă profit dinspre administraţie înspre cetăţeni.

Ce se întâmplă la Vişeu de Sus e un proiect de succes pentru oamenii simpli! Tocmai această viziune pusă-n practică ar trebui să fie prezentă în orice primărie din Maramureş.

La Vişeu se derulează numeroase proiecte dinspre Ministerul Dezvoltării ori altele cu fonduri europene! Cofinanţarea lor dinspre primărie nu provoacă dureri de cap nimănui. Bani pentru aceste acţiuni de dezvoltare sunt!

Mai e şi un spirit de (re)descoperire a trecutului şi de reevaluare pozitivă a istoriei oraşului.

Vişeu de Sus a făcut din turism motor de dezvoltare în folosul vişeuanilor.

În urmă cu şase ani, Vasile Coman Vărzaru vorbea despre aceste lucruri cu pasiune. Lumea se uita uimită şi-l considera un visător! Realitatea de azi a Vişeului de Sus confirmă că primarul a fost pragmatic şi din ideile lui, puse-n practică, beneficiază o întreagă comunitate. La Vişeu de Sus e o lecţie de dezvoltare comunitară de succes!

Marian ILEA

Mai multe ştiri pe AxaNews.ro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here