EDITORIAL – La Târgu Lăpuş, se va sărbători Centenarul Marii Uniri şi comemorarea martirilor lăpuşeni din 5 decembrie 1918

790

În 5 decembrie 1918, la Târgu Lăpuş ajunseseră militarii unguri cu două mitraliere puse pe două căruţe. În Piaţa centrală a oraşului era convocată Marea Adunare Populară, unde se adunaseră români lăpuşeni să asculte mesajul venit de la Marea Adunare de la Alba Iulia.

Mitralierele au tras, fiind manevrate de militarii unguri, şi în urma lor au rămas 65 de morţi şi numeroşi răniţi. A fost o faptă abominabilă a armatei maghiare care se retrăgea din Transilvania şi o formă de manifestare a dorinţei de răzbunare din pricină că Ungaria pierdea un teritoriu (Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureşul) locuit în majoritate de către români. Victimele căzute sub tirul mitralierelor sunt (de fapt) martirii Ţării Lăpuşului şi se constituie în preţul plătit în vieţi omeneşti de către lăpuşeni pentru înfăptuirea Marii Uniri.

În zilele de început de decembrie ale anului 2018 se va comemora data de 5 decembrie, cu martirii lăpuşeni ai acelor vremuri, la o sută de ani de la evenimente. S-a refăcut Monumentul Martirilor, plasat în centrul oraşului. Vor fi o slujbă religioasă şi discursuri ale unor personalităţi transilvănene despre masacrul petrecut acum 100 de ani. E posibil ca în 5 decembrie să fie prezent la comemorare şi preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, unul dintre cei mai importanţi istorici români de astăzi.

Autorităţile locului pregătesc pentru acest eveniment 1500 de porţii de fasole de post, cu ţuica şi vinul aferente. (Informaţiile ne-au fost oferite de către primarul din Târgu Lăpuş, Mitru Leşe). Înaintea acestei comemorări, care are loc în fiecare an la Târgu Lăpuş, în data de 1 decembrie în oraş se va sărbători Centenarul Marii Uniri! Se va intona imnul naţional, vor fi discursuri legate de importanţa Marii Uniri şi importanţa constituirii României Mari ca proiect de ţară. După slujba religioasă va avea loc şi un concert de muzică patriotică.

Târgu Lăpuş are, la început de decembrie (în acest an), două evenimente definitorii pentru românism. Lăpuşenii aşteaptă marea sărbătoare a Centenarului şi comemorarea martirilor lăpuşeni din 5 decembrie 1918, cu emoţie şi cu patriotismul clasic care în Ţara Lăpuşului a rămas neştirbit!

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here