EDITORIAL – La Târgu Lăpuș, entuziasmul investițional e contagios

685

În primăria orașului capitală a Țării Lăpușului se muncește, proiecte sunt, finanțările asigurate, contractele încheiate, până și cofinanțările sunt pregătite așa că e firesc să existe și contractele de execuție la termen. Există și acestea. Primarul Mitru Leșe e entuziast. Entuziasmul lui i-a molipsit pe cei din primărie. E fojgăială mare la Târgu Lăpuș cu investițiile.

Se derulează aici reabilitarea prin POR a 138 de apartamente (trei blocuri locuite). Reabilitarea termică va asigura confortul sporit sutelor de lăpușeni ce locuiesc acolo. Proiectul acesta e eligibil la valoarea de 3,5 milioane și neeligibil 1,5 milioane de lei. Un alt proiect necesar în oraș e cel legat de ultimii doi kilometri de străzi rămase neasfaltate care se vor asfalta în perioada următoare. Proiectul are valoarea de 550.000 de lei, rezolvând problema în oraș. Rămân de rezolvat asfaltările în cele 13 sate care aparțin de Târgu Lăpuș. O vorbă dragă și plină de miez pe care primarul din Târgu Lăpuș o folosește deseori sună cam așa: „Pilonii de bază ai dezvoltării investiționale în oraș sunt sănătatea și învățământul”. E o vorbă pe care și-au asumat-o și cei din executivul primăriei. În acest context, se investește în învățământ (cu putere!): două școli și o grădiniță (cea situată pe strada Mihai Eminescu) sunt într-un complex proces de reabilitare (PND-L), proiectul fiind de 2,4 milioane de lei noi. Cât privește sănătatea lăpușenilor e de spus/scris că la spitalul din oraș se derulează pe POR (axa 8, punctul 1A) o vastă acțiune de dotare a ambulatoriului (policlinica). Aici cererea de finanțare e eligibilă: 13 milioane de lei, din care cca 11 milioane de lei total eligibili la care se adaugă cofinanțarea de cca două milioane de lei. Obiectivele acestui proiect reprezintă reabilitarea clădirii ambulatoriului (în termen de 36 de luni de la semnarea contractului) și dotarea cu echipamente medicale care vor asigura serviciile de specialitate de calitate pentru 40.000 de potențiali pacienți (cetățeni care locuiesc în zonă).

Investiții se vor realiza și-n satele care aparțin de oraș. În Borcut și Fântânele (prin PND-L) se va trece la înființarea rețelei de apă în cadrul unui proiect de 9 milioane de lei+TVA. E vorba de 15,2 kilometri de rețea, o stație de clorinare, ozonarea apei, o stație de pompare și un sistem de captare a apei. Ambulatoriul acesta modern și-l dorec în primul rând cei din personalul medical, începând cu directorul spitalului, dr. chirurg Dan Cupșa, și dr. Mihai Borleanu (directorul medical). Într-un dialog purtat cu directorul spitalului și cu primarul Mitru Leșe am aflat că spitalul din Târgu Lăpuș are acoperire medicală în totalitate, aici muncind medicii de specialitate. Ar fi o lacună, ce se va remedia în următoarele săptămâni, când un medic rezident de la Cluj va aveni la spitalul din Târgu Lăpuș, acoperind astfel și cabinetul de diabetologie. Secția de Ginecologie are un medic primar (va mai veni încă unul), la Pediatrie sunt doi medici, la Chirurgie tot doi medici, de segmentul recuperare răspunde directorul medical, la secția de Neurologie e un medic, secția de Interne are doi medici, ORL-ul are un medic, Oftalmologia – un medic, Dermatologia – un medic.

În policlinică e acoperită zona cabinetelor medicale: Pneumo, Cardiologie, Oftalmologie, Planning familial, cu timp parțial de lucru, policlinica are un epidemiolog, la Neurochirugie vine, de două ori pe săptămână, doctorița Bechiș, care are un contract de colaborare (fiind o fostă elevă a celebrului neurochirug clujean Florian), ea consultând pacienții care sunt trimiși spre secțiile spitalelor din Baia Mare ori Cluj-Napoca. Profesionalismul medicilor de la spitalul din Târgu Lăpuș e performant așa că Țara Lăpușului are spital de performanță, aflat în dezvoltare. Se încearcă aici ca secția de recuperare să se dezvolte exponențial deoarece deja vin la tratamente de profil pacienți din mai multe județe ale țării. Spitalul performant e și pariul pe care l-a făcut Mitru Leșe pentru oamenii care trăiesc în Țara Lăpușului. „E un pariu deja câștigat”, spune primarul orașului.

P.S. Pe coridoarele policlinicii din Târgu Lăpuș am întâlnit-o pe dr. specialist în neurochirugie Carmen Bechiș. Am stat de vorbă despre pacienți, despre dotările existente. Ar fi necesar un computer tomograf, care ar permite un diagnostic rapid și chiar intervenții neurochirugicale, având în vedere că spitalul are sală de operație. Traumatismele craniene, herniile de disc ori traumatismele de coloană se diagnostichează în policlinică, pacienții fiind trimiși la Spitalul de Urgență „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare. D-na doctor neurochirug ne-a explicat pe îndelete modul rapid de stabiliare a unor diagnostice de tumori cerebrale unde cu cât mai repede apare diagnosticul cu atât mai mari sunt șansele pacienților. În privința specializărilor în neurochirurgie, doamna Carmen Bechiș a parcurs șapte ani de profesionalizare în domeniu, inclusiv operații, cu profesor doctor Ioan Ștefan Florian, o somitate a neurochirugiei românești care, de anul trecut, a ajuns președinte al Societății mondiale de neurochirurgie.

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here