EDITORIAL – La “Șincai”, două lansări de carte s-au constituit într-un eveniment cultural de marcă

270

Joi, 30 ianuarie a.c., de la ora 11.00 (în amfiteatrul Augustin Buzura, al Colegiului “Gheorghe Șincai” din Baia Mare) s-au lansat două cărți de excepție în fața unui numeros și entuziast public alcătuit din „șincaiști”.

Dana Heuberger (profesoară la „Șincai” și fiica lui Ioan M. Mihai, critic literar al echilibrului în Maramureș) a lansat „Scrisori către un critic”, carte prezentată de către Daniel Cristea-Enache, Călin Vlasie și Teodor Ardelean.

Daniel Cristea-Enache (director de imagine al Uniunii Scriitorilor) și critic literar) a venit cu „Linia de contur”, carte prezentată de Ioan Mircea Fărcaș, Delia Muntean și Călin Vlasie.

La acest eveniment cultural major pentru Colegiu „Gheorghe Șincai”, sala amfiteatrului a fost plinăde elevi pasionați de literatură și critică literară.

Anul literar începe foarte bine în Baia Mare. E o deschidere a literaturii înspre tinerii liceeani, ceea ce e util pentru scriitori și pentru liceeni în același timp.

Pe Facebook (la cald), Daniel Cristea-Enache scrie despre întâlnirea pe care a avut-o cu tinerii de la Colegiul „Gheorghe Șincai”. „Mă bucur mult că am avut un public atât de consistent și de pasionat de literatură: profesori, elevi și scriitori. Promit să revin în Maramureșul istoric și cultural!”.

„Și a fost întâlnirea cu criticul literar Daniel Cristea-Enache, un moment valoros, plasat sub semnul adevăratei culturi, departe de semidoctismul care ne acaparează parcă tot mai mult existența…”, scrie pe Facebook doamna profesoară (Liceul Teoretic „Emil Racoviță” Baia Mare) Raluca Giurgiulescu.

|ntâlniri de anvergură cu scriitori români contemporani sunt de bun augur și pentru procesul de învățământ.

Exemplul de la Colegiul „Gheorghe Șincai” e de așteptat să fie urmat și de alte colegii importante din Maramureș.

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here