EDITORIAL – La Sălsig, de la istorie la investițiile momentului

280

Îmbinarea între Lunca Someșului și dealurile molcom rotunjite se vede, poate cel mai bine, în comuna Sălsig, dând așezării un farmec aparte. De la cursul leneș al Someșului și până la înălțimile deluroase în… Dealul „La Mănăstire”, căutat de turiști, atmosfera de pace, de liniște îndeamnă la meditație.

Fiecare loc ce devine interesant pentru vizitatori trebuie să aibă o poveste. La Sălsig e povestea preotului Cornel Bot, care a avut un vis cu o mănăstire pe un deal din Sălsig. Preotul a căutat locul prin arhive. A găsit documente care atestă existența unei mănăstiri pe Dealul „La Mănăstire”. Astfel, s-a apucat de ridicat Mănăstirea Făget, care astăzi este ridicată de mii de credincioși.

Vatra clasică a satului (comunei) păstrează vechea aranjare a caselor din lemn, chiar dacă astăzi au apărut casele din cărămidă, cu balustrade din fier forjat. Așa se face că, la Sălsig, s-a păstrat farmecul unei așezări sătești clasice. Primarul Sălsigului, Florian Lucian Luca, încă de dimineață era în birou-i de la primărie, cu dosarele de investiții pe masă. Sălsigul se mișcă înspre civilizație cu pași repezi. “Se apropie de finalizare proiectul în valoare de 3 milioane de lei, prin PNDL 2, prin care s-au asfaltat 6,2 kilometri de drumuri cu șanțuri betonate și podețe de acces în curți. După 15 august, lucrarea aceasta pe care ne-am dorit-o va fi gata”, ne-a declarat primarul Luca.

Peste Valea Sălajului au demarat lucrările la un pod, urmărindu-se ca traficul de utilaje agricole să se mute din drumul județean înspre străzile laterale. “Podul acesta va lega zona de un drum comunal, DC 91A, cu Asuajul”, spune primarul Sălsigului.

Autoritățile locale au depus la CNI un proiect pentru o sală de sport de 102 locuri, după modelul celei existente în comuna Recea. “Avem la școala din comună peste 200 de elevi, Sălsigul are locuitori a căror medie de vârstă este de circa 50 de ani. Suntem o comună cu mulți cetățeni activi. Gândiți-vă cât de mult poate însemna o astfel de sală de sport pentru comunitate. Adaug și tinerii care pleacă din Sălsig în străinătate doar două, trei luni pe an la cules de varză și sparanghel și se întorc în comună cu 3.000, până la 5.000 de euro fiecare. Și aceștia, în marea majoritate a zilelor anului vor folosi sala de sport. E un proiect util, necesar în comuna Sălsig”, a încheiat primarul analiza investițiilor aflate în curs de derulare.

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here