EDITORIAL – La Ruscova se pun în practică investiții necesare comunei

67

Marți, 5 mai a.c., la orele 10.00, ajungem în Ruscova. Paradoxal, chiar dacă s-a anunțat ieșirea din zona ordonanței militare și trecerea la starea de alertă medicală(în 15 mai), lumea n-a dat buzna pe străzi, semn că se tratează cu seriozitate pandemia de Covid-19 în mediul rural.

Primarul Ioan Tucsin ne spune că n-au fost probleme în această perioadă. Oamenii au înțeles că e vorba de propria lor viață și, dincolo de spaimele care există, fiecare a respectat prevederile ordonanței militare.

Chit că s-au dat câteva amenzi de către poliție care probabil vor fi contestate, se vor dovedi neconstituționale (?) sau vor greva bugetul primăriei, neputând fi executate din pricină că oamenii nu vor avea de unde să le plătească.

Discutăm cu primarul Ruscovei care ne spune: „Am avut 70 de cetățeni care s-au aflat în izolare, veniți din Anglia, Spania, Italia care au ieșit cu toții din izolare, neconfirmându-se niciun caz de infectare cu Covid-19. Noi muncim la sediul primăriei cu întreg personalul, preluând zilnic solicitările locuitorilor fără ca aceștia să intre în sediu. În această perioadă am dat ajutoare de urgență și măști către cei care nu au avut”.

Cât privește proiectele de dezvoltare ale comunei, s-a muncit normal. Se lucrează la after-school (clădire nouă, prin AFIR), fiind vorba de un proiect integrat, cu trei componente principale: drumuri, cămin cultural și after-school.

Drumurile sunt aproape finalizate (cca. 90% din proiect e pus în practică), after-school-ul e realizat în proporție de 60%/ În cadrul acestui proiect e vorba și de achiziția unui buldo-excavator și două utilaje pentru stingerea incendiilor (ATV-uri) care vor fi aduse până la sfârșit de iunie în Ruscova.

Primarul Ruscovei spune: „La sala de sport, care va avea 102 locuri, cu finanțare prin CNI, avem un constructor cu experiență, IMI SA, ce muncește cu muncitori din Pakistan. Acuma lucrările se desfășoară la tribune. Mai avem un alt proiect licitat, pentru 7,5 kilometri de drumuri, de fapt după finalizarea lui vom putea spune că în Ruscova sunt realizate toate drumurile deoarece s-au făcut 27 de kilometri de drum plus alți trei kilometri din bugetul local. Cei 7,5 kilometri sunt ultimii în Ruscova, având finanțare de 9 milioane de lei”.

Despre investiții mai stăm de vorbă cu primarul Ioan Turcsin , despre Centrul de permanență care e licitat prin PND-2 și despre proiectul de iluminat public prin care se vor schimba 808 lămpi în întreaga comună, proiect care e în așteptarea finanțării.

Cât privește folosirea unor fonduri din bugetul local aflăm că se lucrează la toaletele din piață, urmează gardurile de împrejmuire și poarta de intrare și extinderea canaliăzrii.

Marian ILEA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here