EDITORIAL – La Repedea, între istorie și prezent

416

La Repedea l-am întâlnit pe Vasile Popovici (director al Căminului Cultural), un specialist în istoria și cultura spațiului cuprins între Repedea-Ruscova-Valea Vișeului.

Conform spuselor acestuia: „aici trăiesc huțulii care au așezări și-n actualul teritoriu al Ucrainei: Rahiv, Iasinia, Colomeea! Am fost în aceste localități, am întâlnit aceeași limbă vorbită de bătrânii noștri, aceleași cântece vechi și aceeași structură umană care-și crește animalele, lucrează pământul etc.

Ei își spun huțuli, de unde am concluzionat că și noi suntem huțuli. Eram cu un specialist în istoria huțulilor care se cazase la un hotel din Poienile de sub Munte când în centrul civic se desfășura o nuntă. Acela a ieșit în piață, i-a ascultat pe cei care cântau în alaiul de nuntă și a început să plângă. Mi-a spus: <<Așa se cânta la noi, în urmă cu cincizeci de ani>>. Ei sunt huțuli și noi suntem huțuli. E o concluzie a mea, fără gânduri de secesiune. Aici noi suntem priviți ca ruși, ucraineni, în toate comunele din zonă. Ca studii etnografice, zona aceasta a rămas virgină și începe să fie căutată de către specialiști”.

Așa s-a născut în Repedea dorința de a merge la rădăcinile acestei civilizații.

Zona de început ține de un personaj devenit legendă: Krevan, care a venit peste muntele Pop Ivan și, într-o poiană, s-a așezat cu familia lui, întemeind așezarea. Astăzi, acolo e o poiană(poiana lui Krevan) înconjurată de brazi plantați în urmă cu șaizecișicinci de ani.

Directorul Căminului cultural a deschis un muzeu al huțulilor din Repedea, care e vizitat de grupuri de specialiști din Ucraina. De asemenea, pornind de la această idee a derulat câteva proiecte cu finanțare prin AFCN.

În localitate s-a pornit și un festival folcloric (al Narciselor) care adună huțulii din Zakarpatia și pe cei din comunele „ucrainene” de pe teritoriul Maramureșului.

Zona abundă de povești ce țin de viața acestui popor, care se adună în studii de specialitate.

În paralel, prezentul nu e indiferent la dezvoltarea comunei. Autoritățile locale derulează proiecte prin programe (PNDL) menite să aducă civilizație și confort. Despre acestea veți citi într-un material amplu în următoarele numere ale ziarului.

E foarte interesantă împletirea dintre tradiție și prezent.

În Repedea au apărut pensiuni turistice, se dezvoltă această industrie, deocamdată cu pași șovăielnici. Civilizația își spune cuvântul, îmbunătățind standardele de viață.

Repedea e o comună care își dorește un prezent și un viitor de factură europeană fără a neglija istoria locului, care alungă spaima de dezrădăcinare a oamenilor de munte trăitori la umbra unui colos muntos numit Pop Ivan!

Marian ILEA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here