EDITORIAL – La plecarea unei doamne a literelor transilvănene

246

O veste tristă la început de an 2020 a venit din Augsburg (Germania). “Doamna Teresia Bolchiș Tătaru a încetat din viață la 1 ianuarie a.c. (s-a născut la 3 iulie 1935). Săptămâna aceasta, trupul neînsuflețit va fi adus acasă (Baia Mare). Vineri, 10 ianuarie, la ora 13.00 va avea loc oficiul religios la Biserica “Sf. Anton” din Baia Mare, str. Victoriei.

O adevărată doamnă a literelor transivănene, cu un har special de povestitoare, doamna Teresia Bolchiș Tătaru a fost: profesoară, botanistă, scriitoare și publicistă, trăind ultimii zeci de ani la Augsburg în Germania. A activat într-o diasporă a literelor românești, care a luptat cu putere împotriva comunismului.

“Țara Oașului – În memorii acum trei sferturi de veac”, apărută la editura Galaxia Gutenberg, în anul 2016, e una dintre foarte bunele cărți ale acestei autoare în care se povestește despre oameni și întâmplări, despre felul în care comunismul și comuniștii au ajuns la putere, lovind în spiritul creștin al acestui ținut!

Ca semn al prețuirii, de care s-a bucurat la 4 mai 2008, la manifestarea aflată atunci la prima ediție (Întâlnirea cu fii Bixadului) administrația locală din comună i-a acordat o Diplomă de Oșan de Onoare, atât ca poetă cât și ca scriitoare.

Cartea aceasta are drept coloană vertebrală memoriile părintelui nostru, preotul greco-catolic Gheoghe Bolchiș (1907-1983), fiu de țărani din Săcălășenii Chioarului, care a studiat Teologia la Blaj… scrie doamna Teresia Blochiș Tătaru în prefața acestei cărți.

De câteva ori am fost la întâlnirile culturale, prezentări de carte ce se desfășurau în sediul Băncii Comerciale Române din Baia Mare, unde doamna Teresia își prezenta opera literală. Am vorbit despre cărțile domniei sale. Avea o forță lăuntrică puternică și spunea lucrurilor pe nume, oricât de dureros ar fi fost acest lucru.

I-am trimis de câteva ori pe adresa din Augsburg cărți ale confraților, scriitori din Maramureș. Le citea cu mare bucurie și le comenta fără rețineri.

Doamna Teresia Bolchiș Tătaru e o pierdere pentru literatura zonei, rămânând însă, un nume în istoira literaturii acestor vremuri de început de secol XXI.

E de asemenea, un nume cu majuscule într-o istorie a celor ce au luptat până în anul 1989 și după acest an pentru libertatea românilor și pentru o Românie liberă, fără complexe în fața Europei.

BUNUL DUMNEZEU SĂ O ODIHNEASCĂ ÎN PACE!

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here