EDITORIAL – La Moisei au fost diasporenii să-și spună părerile

378

În prezența staff-ului politic liberal din Maramureș s-a desfășurat, duminică (de la ora 14.00), un dialog între diaspora din Moisei și primarul Toader Ștețcu. O inițiativă bună care a început cu prezentarea realizărilor executivului primăriei! De la infrastructura rutieră până la săli de sport, centru de dezvoltare a turismului cu bazine de înot, poduri peste râul Vișeu ș.a.m.d., toate adunate într-un film de prezentare. Toate demonstrând că Moiseiul e o comună care s-a europenizat în mare măsură.

Toader Ștețcu e un primar cu viziune, un primar care a gândit și pus în practicvă dezvoltarea coerentă a comunei Moisei, devenită în timp stațiune turistică de interes local.

Viziunea aceasta a generat apariția a zeci de pensiuni cu locuri de muncă și cu o dezvoltare pe orizontalăă. „Turistul vine, se cazează și ajunge consumator de produse alimentare, de artizanat etc., ducând la dezvoltarea economică locală”, a spus primarul. De fapt, ceea ce are azi Moiseiul economic e rezultatul viziunii administrației locale.

Membrii diasporei moiseiene au venit la microfon, spunându-și păsurile. Oameni harnici, coerenți, integrați în viața și economia occidentală, moiseienii plecați la muncă în străinătate au spus că ar fi doritori să se întoarcă în comuna lor dacă „oferta autorităților locale ar fi comparabilă cu ceea ce li se oferă în țările unde locuiesc de zece-cincisprezece ani”. Hibele de la noi țin de școală, sănătate și apoi vin toate celelalte.

Primarul Toader Ștețcu e hotărât să-și aducă consătenii acasă și să stopeze, pe cât posibil, plecarea (an de an) a altor moiseieni în străinătate.

Durerea aceasta a plecărilor există și azi, indiferent de strădania autorităților locale de a oferi avantaje pentru tineri apte a-i determina să rămână acasă.

S-au rostit și cuvinte frumoase. S-a analizat reticența celor din diaspora. A fost, la Moisei, o întâlnire constructivă și necesară!

Toader Ștețcu a anunțat că se află la ultimul lui mandat de primar și că-n viitoarea campanie electorală îl va susține pe Ciprian Hojda, care va candida din partea PNL la primărie.

Primarul Moiseiului e un model de lider al administrației care și-a încheiat misiunea în executiv (și-o va încheia la finalul acestui mandat de primar), urmând ca să fie sfetnic pentru cel care va deveni primar.

E, de fapt, un schimb de generații în politica din comună care are loc din mers și cu decență.

Asta s-a întâmplat duminică (de la ora 14.00) în sala Căminului Cultural din Moisei și e bine că astfel de întâlniri au loc în sfera normalității politice!

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here