EDITORIAL – La Băseşti, 1 Decembrie se va sărbători la 29 noiembrie

456

George (şi nu Gheorghe cum, din păcate, mai scriu unii) Pop de Băseşti a fost preşedintele Marii Adunări Populare de la Alba Iulia în 1 Decembrie 1918. În actele care există la Primăria Băseşti apare trecut George Pop (de Băseşti). E bine să lămurim definitiv chestiunea legată de numele unuia dintre artizanii Marii Uniri.

În comuna lui natală, Băseşti, ziua de 1 Decembrie 1918 (cea care marchează Centenarul Marii Uniri) va fi sărbătorită în 29 noiembrie (joi). Primarul Ioan Călăuz se va alătura de vineri caravanei căruţelor maramureşene care va ajunge sâmbătă la Alba Iulia. Oricâte s-ar scrie despre această reluare a simbolului legat de drumul făcut de maramureşeni în 1 Decembrie 1918, important e că autorităţile judeţene au realizat o deplasare legată de simbolul Drumului Dintâi (1 Decembrie 1918) care a dus la Marea Unire. După 100 de ani e formidabil să te afli pe drumul Marii Uniri, indiferent cine sunt căruţaşii sau cui aparţin căruţele şi caii.

Primarul comunei Băseşti se va afla la Alba Iulia de 1 Decembrie. E locul în care George Pop de Băseşti a citit Proclamaţia Marii Uniri. La Băseşti, pe 1 decembrie, preoţii din comună vor participa la un parastas dedicat fiului comunei (George Pop de Băseşti) şi va avea loc un program artistic susţinut de elevi. În Băseşti se pun 50 de steaguri tricolore pentru sărbătorirea Centenarului Marii Uniri. În 29 noiembrie (joi), aici se vor depune coroane la statuia cu bustul lui George Pop de Băseşti (în faţa primăriei). Va avea loc şi un program artistic cu muzică patriotică.

S-a decis derularea sărbătorii Centenarului în acest fel deoarece autorităţile din Maramureş sunt la Alba Iulia. George Pop de Băseşti va fi sărbătorit în comuna lui în 23 februarie (e ziua în care a murit), când se împlinesc 100 de ani de la deces. Vor fi invitate personalităţi ale judeţului şi ale României şi se va desfăşura o paradă militară.

P.S. Aflăm că licitaţia pentru refacerea casei lui George Pop de Băseşti şi construcţia complexului legat de aceasta s-a încheiat. Câştigătoare e firma Borodi din Budeşti. Lucrările urmează să înceapă în luna
decembrie a.c..

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here