EDITORIAL – Kati-neni, o doamnă cosmopolită a Băii-Sprii (FOTO)

495

Kati-neni e pensionară. Din anul 1984 locuieşte într-o casă de poveste. A cumpărat-o cu tot cu istoria clădirii. Între bisericile din Centrul Istoric al Băii-Sprii sunt câteva case atinse de patina timpului. Casa lui Kati-neni a fost construită în anul 1720. Peste un an casa împlineşte 300 de ani. Mari intervenţii nu s-au făcut nici în interior şi nici în exterior.

Cum a gândit-o primul proprietar aşa arată şi acum. „E o casă cu beciuri mari, aici se vindea vinul, în beciul dinspre stradă vechii proprietari aduceau vin de Cicârlău şi-l descărcau, de vândut se vindea în beciul din curtea interioară, era un comerţ rentabil“, ne spune Kati-neni. În interior, sub beciul unde se făcea comerţ, mai era şi este un beci mai mic unde stăteau stăpânii casei la stacane cu vin, când li se făcea poftă. „Comercianţii vindeau dar şi consumau ceea ce vindeau, vinul de Cicârlău fiind de foarte bună calitate“, mai spune Kati-neni.

Doamna aceasta din Baia-Sprie împrăştie o energie şi o veselie molipsitoare. Am stat de vorbă împreună în „cea mai deprimantă zi a anului“ (cel puţin aşa a fost numită în presă ziua de 21 ianuarie a.c.). Deprimarea nu şi-a găsit locul în jurul lui Kati-neni, optimismul, bucuria de a trăi şi dragostea faţă de oraşul ei au devenit un leac imbatabil în faţa deprimării! Aflată la pensie, e coordonatoarea unui grup de 23 de pensionari care se întâlnesc, stau la taclale şi joacă jocuri de societate. Anul acesta, Kati-neni va schimba strategia acestor întâlniri deoarece crede că oamenii de vârsta a treia nu trebuie să rămână în spaţii închise, la taclale.

A elaborat un program de deplasări dese prin oraş. Vor vizita vechile case ale Băii-Sprii şi se vor plimba prin oraşul pe care-l iubesc toţi şi pentru care au muncit zeci de ani. Asta este Kati-neni, o doamnă unguroaică a Băii-Sprii care e, pur şi simplu, o băiespriancă pe cât de cosmopolită pe atât de tonică.

Dacă doriţi să vă întâlniţi cu optimismul, cu plăcerea şi bucuria de a trăi mergeţi în Baia-Sprie, povestiţi cu Kati-neni şi totul se rezolvă. Cât priveşte istoria casei doamnei Kati-neni, aceasta aşteaptă să fie descoperită în întregime şi e gata să stea mărturie ca fragment al unei monografii spectaculoase a Băii-Sprii!

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here