EDITORIAL – Investiții în gestionarea Covid-19 la Ulmeni

1813

Primarul din Ulmeni, Lucian Morar, lider de partid (PMP) în Maramureș, e greu de găsit pentru un dialog despre ce se întâmplă  și cum se gestionează criza sanitară provocată de Covid-19 și-n Maramureș.

Îl găsești, totuși, pe teren, unde se „pritocesc” investiții în Ulmeni și-n satele cae aparțin de Ulmeni. Am parcurs împreună câțiva kilometri buni prin Țicău, Arduzel, Vicea și Someș-Uileac. L-am ascultat vorbind despre extinderea rețelei de apă în cele patru sate. „E o necesitate pentru oamenii acestor locuri, așa cum și lucrările de canalizare în Someș-Uileac, Arduzel și Mînău sunt foarte importante pentru locuitorii acestor sate”, spune primarul Ulmeniului. „Ar mai fi rețeaua de gaz pe străzile secundare, după cum vedeți avem un proiect generos în acest sens și încercăm să-l ducem la bun sfârșit, fiind vorba de o investiție de 70 de miliarde de lei vechi”, încheie Lucian Morar.

După ce ieșim din Vicea, primarul ne spune că în Ulmeni vor prinde viață investiții din fonduri europene. „E vorba de un proiect care se numește <<Centrul multifuncțional>>, unde am cuprins și asfaltarea străzilor limitrofe acestuia. E un proiect important pentru Ulmeni, în valoare de 4,5 milioane de euro, la care mai adaug construcția unei școli generale cu clasele I-IV, situată lângă <<Centrul de cultură și artă>>”, mai zice primarul din Ulmeni.

Am ieșit împreună pe teren și ne-am întors la primărie, continuând șirul investițiilor ce se vor derula într-un an dificil pentru investiții și dificil pentru România aflată sub amenințarea noului coronavirus.

Primarul ne spune că-n cadrul CNI Ulmeniul are ca proiecte o bază sportivă complexă în parteneriat cu Federația Română de Fotbal, un bazin olimpic de înot și prin ANL două blocuri pentru dascăli, tineri și personalul medical din Ulmeni.

Cârmesc discuția de la investiții la felul în care se gestionează în comună noul coronavirus. „Avem în izolare 17 persoane venite din străinătate și nu întâmpinăm greutăți sau indisciplină în cazul acestora”, spune Lucian Morar.

„Avem însă oameni în vârstă care trebuie sprijiniți de către comunitate, sunt în Ulmeni și-n satele aparținătoare 280 de persoane singure peste 65 de ani. Comunitatea noastră are datoria să-i sprijine în demersurile lor de a se aproviziona, de a-și cumpăra medicamente. E o obligație morală a celor tineri de a-i ajuta pe cei vârstnici, rămași singuri, asta ține de vechile și sănătoasele obiceiuri pe care oamenii de pe Someș le au și bine fac că le păstrează cu sfințenie. În acest sens ne implicăm și noi, autoritățile locale și voluntarii, pentru a asigura sprijin oamenilor acestora. E nevoie ca și alte instituții să pună umărul pentru a sprijini oamenii aflați la nevoie!

În acest sens am vorbit cu Tomac și cu ministrul de Interne, Vela, pentru a se găsi o formă legală de sprijin pe plan național. Oameni aflați în nevoie, ca ai noștri, sunt în toată țara. Sper că vom concretiza la nivel național această idee a mea care-și arată roadele în Ulmeni”, mai spune primarul Lucian Morar.

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here