EDITORIAL – Început de toamnă şi Forumul economic al celor trei mări la Bucureşti

227

Maramureşul e plin de sărbători. Se petrece cu mici şi bere într-o vară indiană pe cale să-i facă loc toamnei, gata să se aşeze gospodăreşte la cârma anotimpurilor.

Urmează, carevasăzică, o toamnă a discuţiilor şi disputelor politice. La mesele petrecăreţilor se face politică! PSD-ul ţine capul de afiş. PSD-ul, prind a înţelege mulţimi de cetăţeni, e de vină pentru marasmul economic pe care-l trăim.

Liviu Dragnea îşi simte ameninţat „scaunul” în propriu-i partid şi se enervează. Liderul acesta a devenit „ciuca bătăilor” şi-n propriu-i partid. „Funcţia de preşedinte în PSD nu se scoate la mezat”, zice liderul înfuriat.

Mai circulă în PSD şi-o „scrisorică” pe principiul lui Caragiale, aflat în gura lui Trahanache: „Lica-lica, scrisorica trimisă mai sus, la şefime, şi menită să-i asigure victoria în coledzi-ul electoral”. Semnată de lideri ai partidului, negată de alţi lideri pesedişti, scrisorica existând sau nu, e o ameninţare pentru Dragnea. Scos din ţâţâni, acesta apare în adevărata-i lumină: un penibil politruc apt să dea cu satârul în propria-i construcţie politică.

E o vară indiană şi vine toamna. Dragnea simte că nu-l mai prinde iarna ca şef suprem. Cum de un astfel de individ conduce România e greu de explicat. Lipsit de anvergură şi de vocaţie naţională, pesedistul nu e frecventabil în nicio ţară civilizată. Îi mai rămân ţările răsăritene şi China. În curând n-o să-i mai rămână nimic.

Începutul de toamnă ce vine e nefertil pentru PSD-ul lui Dragnea. Poate fi util pentru un viitor partid social democrat bazat, cât de cât, pe o selecţie a valorilor în politică.

Să dăm un exemplu de recentă aberaţie. Viorica Dăncilă nu l-a aşteptat pe preşedintele Comisiei Europene, Juncker, la aeroportul Băneasa. Liderul european s-a trezit singurel la aeroport, şi-a luat delegaţia-i şi a plecat (însoţit de SPP, să se cazeze la hotel)!

E incredibilă impertinenţa asta, obrăznicia asta. E peste nivelul primirii la Bucureşti a premierului japonez.

Cu Dăncilă-n frunte zburăm pe tuşă în diplomaţia europeană. Dăncilă-i premier, în inocenţa-i dezarmantă ne va spune că a întârziat şi că asta e. Data viitoare va fi mai precaută. Pentru Dăncilă, însă, nu va mai exista o dată vitoare!

Juncker a venit la Bucureşti la Forumul celor trei mări, unde se discută cu preşedinţi de ţări şi premieri cu proiecte de dezvoltare în domeniul energiei în valoare de 100 de miliarde de euro.

Forumul e organizat de Klaus Werner Iohannis, preşedintele României. De la Trump şi până la liderii UE curg felicitările şi aprecierile la adresa preşedintelui României. Probabil e un forum organizat de Preşedinţie cu bani de împrumut (cum zicea Iohannis deunăzi), având în vedere inconştienţa Guvernului care a tăiat fondurile Preşedinţiei.

Klaus Werner Iohannis câştigă enorm pe plan extern şi naţional. În rest, e o varză politică generalizată în România acestui început de toamnă.

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here