EDITORIAL – Inadmisibil: România sau țara care și-a abandonat bătrânii

333

Cred că orice țară își arată coerența după felul în care sunt respectați bătrânii națiunii. Dincolo de civilizație, dincolo de tehnologie, tinerii își respectau bunicii și nu era vorba de o povară de câte ori aduceau vorba despre bătrâni.

În ultimii 30 de ani, românii activi au învățat să uite de bătrâni, să-i “arunce” în centre de îngrijire (nu scriem „aziluri)” și să-și vadă de viață. A-i zvârli cât colo pe cei care au construit țara e la îndemâna oricui. A avea personal specializat care să se ocupe de ei ar fi obligatoriu. De ani buni, mamele și-au lăsat odraslele acasă (în comune e pustiu, bătrâni aproape neputincioși își educă nepoții!). E o fractură care s-a produs în noțiunea de „familie”. România e repetentă la acest capitol. Româncele din comune, orășele, chiar orașe au luat drumul țărilor dezvoltate. S-au dus să aibă grijă de bătrânii Franței, Germaniei ori Spaniei etc. Se angejează (uneori cu cărți de muncă, alteori fără) și trimit bani acasă!

Îndeobște scriem despre „marea și tânăra intelighenție” românească plecată în țările UE. Pe lângă aceasta s-au dus și meseriașii și îngrijitoarele de bătrâni ai Occidentului. La fel de neputincioși ca ai noștri, bătrânii din lumea occidentală beneficiază de serviciile tinerelor mame din România. Multe muncesc în locuințele bătrânilor. Majoritatea sunt nevoite să suporte toate frustrările unei generații occidentale care vegetează, având 80-90 de ani. „Noaptea mă trezeam să ies în curte, să văd dacă nu e cineva. Aveam spaimă de hoți”, mărturisește o îngrijitoare de bătrâni. „Ziua mă purtau în stânga, în dreapta, făceam mâncare și de câte ori mă așezam îmi inventau alte treburi de făcut. Nu le plăcea dacă stăteam în fotoliu”, spune o altă fostă îngrijitoare de bătrâni ai Occidentului. Și exemplele ar putea continua. Italienii numesc profesia pe care o practică româncele: badantă (persoană care are grijă de alte persoane neputincioase)!

În comunele noastre ori în orășele, femeile plecate să îngrijească bătrâni în țările civilizate sunt badantele! „Și aia, și ailaltă s-au dus de badante în țări străine”, spun bătrânii rămași acasă, să aibă grijă de odraslele badantelor. Badantele muncesc și trimit bani acasă. Rezistă vreo zece ani. Abundă astfel de exemple. Când se întorc în țară, se reîntorc la ele acasă. Bătrânii sunt în cimitire iar odraslele lor sunt traumatizate pentru întreaga viață. Badantele aduc cu ele depresii majore. Se tratează de două- trei ori pe an în spitale de psihiatrie! Experiențele lor într-ale muncii în Occident nasc traume personale și traume în toți cei care, rămași acasă, primeau bani de supraviețuire de la badante. E incredibil cât de greu câștigă și azi 1.500 de euro (și asta e mult), și mai puțin tinerele care pleacă azi în Occident ca să îngrijească bătrânii lumii civilizate. Fenomenul acesta continuă și produce ravagii mentale la nivelul generațiilor. Țara care și-a abandonat bătrânii plătește un preț greu de suportat prin care își traumatizează tinerii!

P.S. Am scris despre fața hâdă a unei Românii care merge prost și foarte prost, neavând vreme să se ocupe de badante și de problemele grave ale acestora. Plata pentru neputințele acestei țări se face și se va face vreme de nenumărate generații!
Badantele se aleg cu o ură ireversibilă față de bătrâni! Ei sunt cei care au „nenorocit” zeci de familii din România, în mod indirect. Și, ce e mai grav, din sufletele româncelor a dispărut și dispare compasiunea, care lasă loc violenței. Mai rău nu se poate!

Marian ILEA

4 COMENTARII

  1. Toata stima si respectul pentru aditorial . De ce nu alegem oameni (politicieni) care sa normeze munca ? De ce nu luptam impreuna pentru o viata decenta (normala) ?
    Eu voi vota pe acel candidat care sau partid care va promova familia (un nou referendum) si munca normata . Asa nu mai merge treaba, este din ce in ce mai rau, pe zi ce trece .

  2. Nu pot sa ai o viata normala fara un loc de munca normal, familia este grav afectata in tara asta, trendul international este si mai accentuat, este clar ca se doreste o spargere a acestui tesut extrem de rezistent, totul pentru niste cretini care nu se mai satura .

  3. Oamenii s-au dus în occident pentru salarii mai mari și votează usr. Psd a rămas aici și crește salariile. Dar nu ne plac că sunt hoți și fură. Dragnea e la pușcărie. Pnl și usr vor salarii mai mici pe motiv că nu avem productivitate. Șah-mat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here