EDITORIAL – „În veșnică opoziție democratică – Literatura“

172

Titlul acestui text e titlul sub care se va desfășura Tabăra națională de literatură și arte plastice „Archeus“! Deschiderea oficială a acestui demers de tradiție va avea loc sâmbăta viitoare, începând cu ora 13.00, la Casa Marchiș de la Ocoliș.

E vorba de a XIV-a ediție a unui (deja) fenomen cultural național care aduce în Maramureș personalități marcante ale literaturii și artei plastice. Dirijorul, antrenorul și (mai ales) organizatorul acestei întâlniri de vară este Ioan Marchiș.

Ca-n fiecare an (e tradiția locului și a întâlnirilor culturale), vor avea loc la troița artiștilor și scriitorilor dispăruți o rugăciune și luările de cuvânt ale oficialităților. De-abia apoi scriitorii, artiștii plastici și invitații își vor intra în roluri și se vor apuca de un program dens pe care Marchiș îl gândește în spiritul zicerii care dă titlul întâlnirii din acest an: „În veșnică opoziție democratică – Literatura“.

Pescuitul, cenaclul de seară și brandurile întâlnirilor de la Ocoliș – poetul Ion Mureșan, prozatorul Ioan Groșan, criticul literar Alexandru Cistelecan și umoristul, parodistul, scriitorul, clasicul Lucian Perța vor coordona lucrările acestor întâlniri culturale exemplare. Fundația culturală Archeus, ca organizator, va pregăti pentru tipar un nou număr al revistei „Archeus“, cu lucrări ale celor prezenți și cu impresii despre felul în care
s-au derulat evenimentele culturale. De sâmbăta viitoare se va desfășura unul dintre evenimentele majore ale culturii din Maramureș.

E de admirat felul în care, cu încăpățânare și cu entuziasm, Ioan Marchiș pregătește și organizează, an de an, aceste întâlniri între scriitori și artiști plastici într-un spațiu de poveste precum Casa Marchiș de la Ocoliș!

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here