EDITORIAL – In Memoriam: La plecarea lui Gheorghe Ulici

453
candles

Pleacă la cele veşnice în aceşti ultimi ani o generaţie care-n anul omienouăsuteoptzecişinouă avea cincizeci de ani. Oameni care atunci se aflau în plină maturitate. care aveau în spate o istorie în care oraşul Baia Mare s-a dezvoltat, a crescut, a devenit un pol industrial puternic şi-au continuat munca şi-n tranziţie.

Oraşul s-a dezvoltat sănătos prin munca lor, ideile lor care au prins viaţă. După ce s-au retras, i-am văzut prin parcul oraşului. Le-au rămas nepoţii, prietenii şi plimbările.

Au trăit ani lungi în care au văzut cum munca lor a fost aruncată de cei care au urmat după ei… la fier vechi.

Dincolo de această dramă, de multe ori individuală, generaţia despre care scriu îşi iubeşte oraşul, îi cunoaşte farmecul aparte şi amintirile pot ţine loc în faţa dezamăgirilor prezentului. Bătrânii Băii Mari sunt ultimii mohicani ai unei lumi dispărute. Ei sunt deopotrivă părinţii celor care astăzi conduc şi muncesc în oraş.

Bătrânii generaţiei care-n anul omienouăsuteoptzecişinouă aveau cincizeci de ani au trăit şi au construit oraşul nu ca şi cum ar fi fost în proprietatea lor ci ca şi cum l-ar fi luat cu împrumut de la copiii lor, urmând să-l restituie când aceştia ar fi ajuns la putere. E o zicere aceasta, plină de miez, aparţinând Regelui Mihai, atunci când vorbea despre România. E o zicere care se potriveşte vieţii bătrânilor de astăzi din Baia Mare.

Domnul Gheorghe Ulici a fost un astfel de artizan al Băii Mari. Director economic la APSA, a construit succesul economic al bijuteriei economiei băimărene.

Tronsonul solid al acestei generaţii este, de azi, mai sărac prin plecarea la cele veşnice a lui Gheorghe Ulici. Rămâne însă povestea frumoasă a unei vieţi pusă-n slujba comunităţii băimărene.

Curgerea unei vieţi lasă în urmă, dincolo de amintiri în vieţile apropiaţilor, urme solide comunitar care definesc un om şi o generaţie pentru care oraşul Baia Mare a fost profesie de credinţă.

Gemeraţia aceasta stă cu capul sus în faţa viitorului. E o generaţie care şi-a făcut pe deplin datoria faţă de istoria acestor locuri, o generaţie care astăzi a intrat şi ea în istorie!

Familiei lui Gheorghe Ulici şi apropiaţilor le transmit din acest colţ de pagină sincere condoleanţe şi Dumnezeu să-l primească în dreapta Lui!

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here