EDITORIAL – În Ieud şi Botiza s-au pornit investiţiile anului 2019

523

Într-un an electoral dur, cu luări de poziţie prin partidele politice uneori halucinante ce nu fac decât să demonstreze că din aprilie şi până-n decembrie vor fi campanii electorale neîntrerupte, apte să zăpăcească votantul şi să-l aducă în stadiul acelei „Eu cu cine votez?”, replică arhicunoscută din „O scrisoare pierdută” (operă actuală de-a lui I.L. Caragiale), am poposit în două comune din Maramureşul Istoric: Botiza şi Ieud.

Primarii Florea Poienar (Botiza) şi Nicu David (Ieud) fac administraţie şi nu politică! Îşi văd de proiecte şi programe aflate în derulare care au transformat comunele lor în aşezări moderne, cu condiţii de locuit europene. Cei doi n-au taine şi nici emoţii legate de alegeri.

# Ieud
Nicu David îşi aminteşte cu nostalgie de anul 2000, an în care din outsider electoral a ajuns primar: „La vremea aceea erau la şcoala din Ieud 1075 de elevi, azi avem doar 380 de elevi şi e o scădere dramatică a tinerilor. Motivele sunt numeroase, nu e de folos enumerarea lor. E suficient să prezinţi realitatea”, ne spune primarul Ieudului.
Dacă până în anul 1989, în comună, a avea 5-6 copii era normalitatea, iar familii cu peste zece copii erau numeroase, azi e cu totul altceva. A scăzut drastic, în familii, numărul copiilor, a dispărut şi titlul de “Mamă eroină”, unde excela Ieudul.
În Ieud, primarul ne vorbeşte despre investiţiile demarate zilele astea: “E vorba de modernizarea reţelei stradale, e o investiţie de 4.230.000 de lei (aproape un milion de euro) unde intră şi pietonalul stânga – dreapta al străzilor centrale, probabil vom folosi piatră cubică ori pavele”, ne spune Nicu David.
Ar mai fi reabilitarea drumurilor agricole, cca 4-5 kilometri. S-au pietruit vechile drumuri de legătură dintre Ieud şi Dragomireşti. Ieudenii au terminat lucrarea (doi kilometri) şi cei din Dragomireşti termină 3,5 kilometri, întâlnirea drumurilor e la mejda dintre comune.
Până la limita cu Botiza e de pietruit un kilometru de astfel de drum, pe Poderei, până-n Bogdan Vodă. Se creează o reţea de drumuri pietruite de interes turistic şi local!
Azi (joi – n.n.) se va semna contractul dintre autoritatea locală cu firma A.M.I. S.A. pentru extinderea sistemului de apă potabilă şi o staţie de tratare a apei. Termenul de execuţie fiind de 12 luni.
Modernizarea şcolii are finanţare. Cele două terenuri de fotbal cu gazon sintetic aşijderea. La cât e de lucru la Ieud, Nicu David face administraţie performantă. Cu activitatea-i prolifică e clar! Ceea ce se face în administraţie îl legitimează pe primar din perspectivă politică în faţa comunităţii ieudenilor. E un exerciţiu de normalitate ce se întâmplă la Ieud. Şi e foarte bine!

# Botiza
La Botiza e aceeaşi situaţie ca la Ieud. Primarul Florea Poienar se ocupă de investiţii şi politica se face în campaniile electorale legale. „În rest te legitimezi în faţa oamenilor cu ceea ce faci pentru ei”, spune primarul.
Staţiune turistică de interes local, Botiza trăieşte din turism, aici s-a dezvoltat sistemul de pensiuni. În sărbători religioase nu găseşti cu luni de zile înainte niciun loc de cazare.
Primarul Florea Poienar ne vorbeşte despre investiţiile care dezvoltă turistic localitatea. Se lucrează la îndiguirile de pe Valea Sasului şi Valea Botizei, e un proiect de aproape 7 milioane de lei unde s-a deblocat finanţarea în urmă cu un an şi s-au reluat lucrările. La Botiza, apa şi canalizarea sunt gata aşa că se trece la asfaltarea uliţelor (e un program pe PNDL 2)! Proiectul noului sediu al primăriei, cu mansardare, şi construcţia unui dispensar uman se află în procedură de achiziţie.
Revenind la turism, Florea Poienar spune: “Avem 27 de pensiuni turistice, 430 de locuri de cazare şi grupuri de turişti care vin de 14-15 ani în Botiza să-şi petreacă zile de odihnă de parcă ar fi acasă”.
Încheiem dialogul cu primarul Botizei cu un proiect de cca. un milion de euro pentru a sprijini persoanele aflate în dificultate pe raza comunei.

Şi la Botiza, ca la Ieud, administraţia locală e la putere, politica e în plan secund deoarece contează comunităţile umane pentru cei doi primari care fac performanţă în administraţia locală.

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here