EDITORIAL – În februarie, o furtună a doborât peste 20.000 metri cubi de lemn în zona Botiza-Groșii Țibleșului

150

Afectate în profunzime datorită tăierilor istorice și ilegale de pădure sunt județele Maramureș, Sibiu și Bistrița-Năsăud. E o constatare! În Maramureș, despre felul în care au dispărut, pur și simplu, pădurile se știe. Dacă „bați” județul te apucă tristețea când vezi că s-a defrișat masiv. Legal și ilegal deopotrivă. Contează rezultatul, tragedia la care s-a ajuns!

Pădurile maramureșene erau „plămânul verde” ale unui ținut de o rară frumusețe. Azi respirăm un aer poluat iar pădurile nu pot face față acestei agresiuni din pricină că nu le mai avem.

Câțiva inși și-au umplut jeburile din vânzarea materiei prime lemnoase în care s-au transformat arborii pădurilor din Maramureș.

La acest capitol întreaga Românie stă prost. E suficient să vezi programul de (re)împăduriri al acestui an ca să constați tragismul situației. „Se vor planta 50 de milioane de puieți pe parcursul anului 2020”, zice Costel Alexe, ministrul Mediului. „33 de milioane vor porni în următoarele zile înspre 13.000 de șantiere active din România într-o campanie în care ar trebui să se planteze o jumătate de milion de puieți în fiecare zi”, mai zice Costel Alexe.

Există și un slogan al acestei campanii, care e generos: „Românii plantează o pădure cât o țară”. Se urmărește crearea de păduri de la zero sau consolidarea pădurilor tinere care mai există în Maramureș.

Ministrul Alexe le zice bine, problema e de urmărit dacă se va pune în practică.  

Despre viitoarele păduri ale Maramureșului poți scrie cu “ochii imaginației”. Despre nenorocirea din pădurile de astăzi se poate scrie la propriu.

Un singur amănunt, în acest ocean de deziluzii, legat de păduri. Doar în zona pădurilor (de fapt perdelelor forestiere) dintre Botiza și Groșii Țibleșului o furtună a lunii februarie a doborât cam 20.000 de metri cubi de masă lemnoasă. Dacă va rămâne la pământ există riscul să îmbolnăvească întreaga pădure din această zonă. A gestiona ceea ce natura distruge înseamnă a avea reacții rapide! Vom vedea ce se întâmplă în această zonă.

O altă problemă gravă pe care a constatat-o ministrul Mediului (pe care maramureșenii o trăiesc în fiecare zi) e legată de depozitele temporare de deșeuri.

La Sighet, vocea ministerială a spus că depozitul Sighetului trebuie relocat (în acest caz existând și o decizie a Curții de Apel Cluj)!

La Fărcașa, sistemul de management al deșeurilor trebuie finalizat!

Ministrul Mediului a venit, a constatat și a plecat! E de văzut dacă se va mai întâmpla ceva după o astfel de vizită de lucru.

Au mai rămas și alte depozite de deșeuri din județ pe unde Costel Alexe n-a ajuns.

Dincolo de aceste tragedii care afectează viața maramureșenilor în mod nepermis, ministrul Mediului a vizitat orașul Târgu Lăpuș, care este un exemplu de bune practici pentru colectarea selectivă a deșeurilor. E o bilă albă printre numeroasele bile negre pe care le are județul în privința protecției mediului.

Bila aceasta albă e legată de munca de pionierat pe care primarul Mitru Leșe o duce de ani de zile.

În cazul Târgu-Lăpușului se vede, dincolo de exemplul de bune practici, că „omul sfințește locul”. Cam asta e!

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here