EDITORIAL – În curând nu se va mai putea guverna fără o componentă ecologică

197

În România ultimilor 30 de ani s-a bagatelizat componenta ecologică atât la guvernare cât și-n teritoriu.

Termenul de “groapă de gunoi” a Europei a fost folosit prea des de câte ori s-a vorbit de țara asta. Foarte greu dar cu forță s-a insinuat necesitatea unei componente ecologice în politica fiecărui partid politic din România. Deși fragile aceste inițiative ce țin de politicile ecologice care în țările UE sunt puternice și determinante pentru o viață sănătoasă, totuși ele își fac loc și-n România. Neglijate însă atâta timp, politicile legate de ecologie duc România într-o zonă de atenție a UE care sancționează neiertător lipsa unui mediu curat, a florei și faunei din jurul Munților Carpați și poluarea din marile aglomerări urbane, București fiind ”în cătarea puștii” deoarece poluarea e sinistră pentru locuitorii capitalei, care respiră un aer la fel de poluat ca în Canberra (Australia), cea mai atinsă de forța incendiilor dinaceastă zonă.

Rezultatele lipsei de atenție în raport cu încălzirea climei au dus la reacții ale naturii pe cale de a pune în pericol umanitatea.

Guvernele sceptice la ecologie prind a fi sancționate de către comunitățile umane pe care și-ar dori să le conducă. Dăm exemplul aceleiași Australii, unde au pierit în incendii circa un miliard de animale iar mediul verde s-a transformat într-un mediu sinistru, pustiu, unde vântul plimbă milioanele de tone de cenușă.

Lipsa de reacție în timp la factorii poluanți distrug echilibrele dintre natură și umanitate.

În România sunt toate datele apte de a dezvolta politic atât componentele ecologice ale partidelor cât și dezvoltarea puternică a unui Partid Ecologist Român.

Dacă privim, dintr-o perspectivă politică, înspre UE, țările Europei civilizate au partide ecologiste aflate la guvernare sau prezente în coaliții unde ecologiștii au un cuvânt greu de spus în politica acelor țări.

E de așteptat ca un partid ecologist să aibă o carieră și un destin politic sănătoase într-o țară în care poluarea e sinistră, afectând viața unor largi (mari) comunități de oameni din România.

Marian ILEA  

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here