EDITORIAL – În campania electorală, primarii fac administrație

267

Campania electorală a fost o activitate în plus pentru mulți primari din Maramureș, au încercat și au reușit să-și vadă de treabă în administrația locală împletindu-și munca politică cu cea administrativă. Și bine au făcut! Campaniile electorale vin și pleacă în vreme ce primarii rămân cu munca în comunitățile lor! Astăzi scriu despre doi primari cu orientări politice diferite (primul PSD și al doilea PNL). Sunt doi primari cu comune mejdașe din Țara Lăpușului.

# Lăpușul Românesc
Primarul Buda (PSD) e gata de dat startul la cinci obiective instituționale!
Se va realiza canalizarea în comună, din fonduri europene de 1,5 milioane de euro. Sunt șase firme europene aflate în licitație și startul lucrărilor se estimează că va demara la finalul lunii iunie. Vine la rând reabilitarea căminului cultural, proiect finanțat cu 500.000 euro. 61.000 de euro într-un proiect cofinanțat de administrația locală și GAL Mara Natur vor duce la modernizarea parcului și a pieței din centrul comunei. Reabilitarea școlii prin PNDL reprezintă o investiție de 20 milioane de lei vechi. În cele două clădiri ale școlii se vor introduce încălzire centrală și instalații sanitare moderne (la clădirea cu ciclul primar de învățământ) și instalații sanitare în clădirea unde au loc cursurile pentru gimnaziu.

Alți 20 miliarde de lei vechi, tot prin PNDL, se vor folosi pentru reabilitare front de captare și extindere (lucrări care se vor efectua în acest an). Primarul din Lăpușul Românesc estimează că va obține aprobarea Consiliului Local pentru ca să se ia un împrumut de 15 miliarde de lei vechi ce urmează a fi utilizați pentru alte proiecte necesare în comună. Ar mai fi și un proiect de asfaltări pentru șase kilometri de drumuri în comun, e un proiect eligibil și primarul speră că se va obține și finanțarea în lunile următoare. Visul primarilor din Lăpușul Românesc și Groșii Țibleșului de a realiza un drum asfaltat de legătură între cele două comune prinde contur. S-au realizat 1,5 kilometri și mai sunt de asfaltat patru kilometri care vor fi gata la sfârșitul acestui an.

# Groșii Țibleșului
Nicolaie Burzo (PNL), primar cu vechime în Groșii Țibleșului, se împarte între componenta electorală și administrația locală. O face cu succes. Aici se pregătește startul unui proiect de asfaltări (7,4 kilometri). Deocamdată se reface proiectul, urmând ca lucrările să demareze în august. Rata inflației și Ordonanța de urgență 114 din 31.12.2018 au determinat refacerea acestui demers. Termenul de finalizare a execuției este luna august, anul 2020. Proiectul e de 1,5 milioane de euro. Tot aici, pentru un teren de sport cu iluminat tip nocturnă și vestiare (160.000 de euro) s-a trimis spre avizare documentația.

La Groșii Țibleșului se va derula și un proiect inedit. Tocmai s-a dat ordinul de începere pentru lucrările de electrificare pe Valea Minghetului într-un parteneriat cu Electrica! E o rețea de 3,5 kilometri și, dacă va fi un succes, administrația din Groșii Țibleșului va porni (în același modul) și electrificarea pe Valea Țibleșului.
Pentru amenajările văilor Goroneasa și Ciontului e depus un proiect pe Fondul de Dezvoltare și Investiții (700.000 de euro), pe același fond urmând să se realizeze asfaltarea a patru kilometri de drum comunal.

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here