EDITORIAL – În Baia-Sprie se pune umărul pentru a ajuta persoanele defavorizate

199

În Baia-Sprie prind a se derula proiecte (inclusiv) pe fonduri europene transfrontaliere (România – Ucraina). Și mai exact, e vorba de un proiect în valoare de 1.200.000 de euro ce se va concretiza în Rahiv (Ucraina) și Baia-Sprie.

În Rahiv există un centru pentru bătrâni foarte mare, cu piscine, cantine, spații moderne de cazare și cu ședințe cu specific legate de integrarea într-o comunitate de vârsta a treia și acceptarea statutului acestei vârste. O echipă de psihologi specializați ocupându-se de acest lucru.

Din suma ce urmează a fi folosită în cadrul proiectului, circa 800.000 de euro se vor folosi în Rahiv. Căminul de vârstnici din Baia-Sprie urmând a utiliza 400.000 de euro pentru reabilitarea infrastructurii, recompartimentarea clădirii, renovarea cantinei, dotarea cu aparatură medicală necesară în această etapă de dezvoltare a instituției. La Căminul de vârstnici sunt, din nefericire, 23 de persoane imobilizate la pat (dintr-un total de 65 de persoane în vârstă asistate). E nevoie, în această situație, și de un parteneriat solid cu Direcția de asistență socială pentru integrarea bătrânilor.

Până-n luna decembrie a.c. e gata studiul de fezabilitate, urmând ca în 24 de luni proiectul să fie realizat. E de menționat că în perioada aceasta la Căminul de vârstnici băiesprian a venit cunoscutul luptător pentru ajutorarea vârstnicilor (francezi, locuind în țara-i de origine) Loic Thetio, care face turnee de ajutorare. A adus pentru vârstnici: substanțe dezinfectante, saltele, scaune medicale, medicamente. Loic Thetio urmează să revină în luna septembrie la Căminul pentru vârstnici din Baia-Sprie cu alte ajutoare necesare în instituție.

Mai adăugăm prezența Serviciului Maltez în orașul de la poalele Dealului Minei, care-n perioada 20-23 mai a oferit investigații medicale gratuite pentru 1900 de persoane. Investigațiile s-au efectuat la vechiul spital orășenesc! „În Baia-Sprie, administrația locală urmează pas cu pas proiectele de integrare socială pentru persoane defavorizate. Încercăm să identificăm permanent surse de finanțare pe care să le accesăm și să le utilizăm în folosul comunității noastre“, ne-a spus Alin Sebastian Bîrda, primarul orașului.

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here